Nieuws

Waterschap Drents Overijsselse Delta houdt extra veel water vast in sloten

Maximaal waterpeil in sloten tegen droogte
Maximaal waterpeil in sloten tegen droogte © Waterschap Drents Overijssel Delta
Het Waterschap Drents Overijsselse Delta kiest ervoor om geen water af te voeren, maar zoveel mogelijk vast te houden in de sloten. Met een extra hoog zomerpeil wil het waterschap een buffer opbouwen tegen de droogte.
Het extra vol zetten van watergangen is nu nog mogelijk, omdat de aanvoercapaciteit in enkele delen van het gebied nog niet maximaal wordt benut. Er kan nog water worden aangevoerd uit het IJsselmeer, de Vecht en de IJssel. Dat water wordt geleid naar het gebied ten zuiden van de lijn Zwollen -Dalfsen Ommen, waar de dreiging van droogte het grootst is.
Ondanks het maximaal aanvoeren van water neemt de droogte verder toe als gevolg van een landelijk neerslagtekort. Waarnemend dijkgraaf Pereboom ziet de grondwaterstand steeds lager worden. Daar moet het waterschap mee aan de slag. "We hadden onze waterpeilen overal ingesteld op een maximum zomerpeil, maar daar gaan we nu boven zitten. Zo kunnen we aan de ene kant meer water aanvoeren en aan de andere kant het water ook beter vasthouden. Dat is belangrijk voor de verschillende functies waarvoor het water nodig is. Denk aan landbouw en natuur. Daarnaast komt de aanvoer van vers water ook de waterkwaliteit ten goede.”

'Zoeken naar balans'

Het extra verhogen van de waterpeilen is een afweging tussen minder kans op droogteschade en meer risico op wateroverlast bij een omslag in het weer, met hevige buien in korte tijd. Pereboom: “Het is zoeken naar de balans. Het weer wordt alsmaar grilliger. We gaan er van uit dat we de waterpeilen snel en op tijd kunnen verlagen, mocht het weer ineens omslaan. Op die manier creëren we ruimte om de buien op te vangen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.