Nieuws

Vogelgriepuitbraak in Dalfsen vermoedelijk door wilde vogels: 'Verontrustend'

Ooievaars lijken het virus makkelijk te verspreiden
Ooievaars lijken het virus makkelijk te verspreiden © Getty Images / Smitt
De vogelgriepbesmettingen bij pluimveehouders in Dalfsen kwamen mogelijk van wilde vogels. De eerste uitbraak, eind juli, is vermoedelijk veroorzaakt door een ooievaar die in de buurt van de boerderij is gevonden. Dat schrijft Landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.
Het is nog niet duidelijk hoe het virus de pluimveebedrijven binnen is gedrongen. Twee van de drie besmettingen waren namelijk op bedrijven waar de kippen binnen werden gehouden. Bij het derde bedrijf, een uitlooplegbedrijf, is niet bekend of de besmetting voor of na de ophokplicht heeft plaatsgevonden.

Verontrustend

"Het is een zorgelijke ontwikkeling dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat", schrijft Staghouwer. "Ook de recente vondsten van het virus bij ooievaars zijn verontrustend. Dit betreft opnieuw een nieuwe vogelsoort, die ook in grote delen van Nederland kan voorkomen."
Er worden steeds vaker wilde vogels gevonden die zijn besmet met de vogelgriep. Zo werden vorige maand in de Kop van Overijssel tientallen dode ooievaars gevonden, allemaal gestorven aan de vogelgriep. "Het is niet te voorspellen welke andere vogelsoorten besmet kunnen worden of waar dat kan gebeuren", schrijft Staghouwer.
Het nationaal referentielaboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) doet onderzoek naar de vogelgriepuitbraken. Een van de conclusies is dat de kans op een besmetting groter wordt, naarmate een bedrijf dichter bij een grote waterpartij ligt. De drie besmette bedrijven in Dalfsen lagen allemaal op enkele kilometers van de Vecht. "De ligging van deze drie bedrijven ondersteunt die stelling."
Omdat het virus schijnbaar makkelijk via wilde vogels wordt verspreid, blijft de ophokplicht vooralsnog gelden in de regio Dalfsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.