Nieuws

Gondelbouwers Belt-Schutsloot bijna klaar voor spektakel: “Nog wachten op 125.000 dahlia's”

De vriendengroep 'Next Level' is er klaar voor
De vriendengroep 'Next Level' is er klaar voor © RTV Oost
Vrijdag is het zover: de Gondelvaart Belt-Schutsloot. Huizenhoge gondels varen dan in de Kop van Overijssel en strijden om de felbegeerde eerste plek. Al weken zijn de bouwers van deze gondels druk in de weer om de mooiste te maken.
Vandaag namen we een kijkje bij onder andere de groep ‘Next Level’. Een groep jongens en meiden van zo’n 17 a 18 jaar oud. “De een gaat op vakantie, wij bouwen een gondel”, zegt een van de jongens. “We bouwen met onze vriendengroep een gladiatoren arena. Tijdens de vaart vrijdag gaan we dus ook vechten”, zegt hij lachend.

Discussie

De groep begon met bouwen toen ze 11 jaar oud waren. "We kwamen op de naam 'Next Level', omdat we ieder jaar een stapje beter willen worden en ons zelf willen overtreffen. We vonden dat een mooie gedachte die tijdens het fietsen naar school was opgekomen."
We namen een kijkje tijdens de opbouw van de gondels:
Gondelbouwers Belt-Schutsloot bijna klaar voor het spektakel
Toch zijn ze er nog niet helemaal klaar voor. "We hebben nog wat discussie over de aankleding", vervolgt hij. "Met de jongens willen we graag een klimop als aankleding tegen de gondel aan. Maar volgens de meiden bestond die klimop vroeger nog niet. Dus dat moeten we nog even bepalen, maar dat komt vast goed."
Een van de meiden vult aan: "We werken nu al weken met onze groep aan de gondel, waardoor er wel eens discussies ontstaan. We zitten elkaar natuurlijk al een tijdje op de lip. Maar dat komt allemaal wel goed hoor, het hoort erbij."

125.000 dalia's

De vriendengroep bouwt bij lange na niet de grootste gondel. Want even verderop op het terrein is de groep ‘Blauwe Waterratten’ hard aan het werk. “Ja, dit is wel iets groter. Maar wij zijn ook wat ouder”, stelt bouwer Christiaan Schaart. “Elk jaar probeer je toch weer iets nieuws. Je begint als jongere met bouwen van gondels en blijft daarmee doorgaan.”
Het is geen teleurstelling als we niet winnen
Christiaan Schaart
Voor vrijdag moeten alle gondels af zijn. “Dat gaan we wel redden. Woensdag krijgen we de bloemen binnen, zo’n 125.000 dahlia's. Die moeten we allemaal op de gondel bevestigen. Dus dat is nog het meeste werk. Nu schilderen we nog de laatste onderdelen.”

Wedstrijd

De verschillende groepen gondelbouwers strijden tegen elkaar om de prijzen. En winnen? Dat willen beide groepen wel. “We zijn geen concurrenten, want de andere groep doet in een andere categorie mee”, zegt Schaart. “Maar natuurlijk wil je wel winnen. Maar het is geen teleurstelling als we het niet worden.”
De afvaart van de Gondelvaart is vrijdag 12 augustus om 20.00 uur. Een verslag van het evenement is zaterdag te zien in 'Zomer in Overijssel' op TV Oost en rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.