nieuws

Isala Zwolle en zorgverzekeraar VGZ in conflict over zorg aan kankerpatiënten

Zorgverzekeraar VGZ heeft de contracten met betrekking tot slokdarmkanker- en maagkankeroperaties met ziekenhuis Isala in Zwolle beëindigd. Volgens de zorgverzekeraar worden er te weinig van dit soort operaties in Zwolle gedaan, waarmee het ziekenhuis niet voldoet aan de kwaliteitseisen die de zorgverzekeraar stelt.
Volgens de wettelijke volumenorm zou het ziekenhuis minimaal 40 van dit soort operaties per jaar moeten uitvoeren, maar VGZ hanteert een eigen norm van minimaal 50 operaties. En die is dus niet gehaald. Die verhoogde norm heeft VGZ volgens Isala zonder overleg met de beroepsgroep vastgesteld. Ziekenhuis Isala is mede daarom verbolgen over het besluit: "Het kan niet zo zijn dat een willekeurige zorgverzekeraar eigenhandig de kwaliteitsnormen binnen de gezondheidszorg gaat vaststellen", aldus Frans Bierends, hoofd communicatie van ziekenhuis Isala in Zwolle.

Patiënten de dupe

Volgens hem zijn er het afgelopen jaar 47 operaties in Zwolle binnen deze specialistische oncologische zorg verricht, waarmee de landelijke norm van 40 ruimschoots is behaald. Om patiënten van VGZ niet in de kou te laten staan heeft Isala besloten om de operaties op het gebied van slokdarmkanker en maagkanker voor VGZ patiënten volledig te vergoeden. Het ziekenhuis is namelijk van mening dat patiënten van VGZ niet de dupe mogen worden van dit bestuurlijke geschil.

Geen bijkomende kosten

Door dit besluit kunnen de VGZ patiënten toch geholpen worden en zijn er aan een operatie in Zwolle, met uitzondering van de normale eigen bijdrage, voor hun geen extra kosten aan de operatie verbonden. Dankzij het opmerkelijke besluit loopt het aantal operaties in Zwolle niet verder terug en kunnen de Isala chirurgen hun expertise en kundigheid goed op peil houden. Zorgverzekeraar VGZ is verrast over deze bijzondere maatregel van het Zwolse ziekenhuis en zal zich nader beraden over het advies aan haar patiënten om zich wel of niet in Zwolle te laten opereren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.