Nieuws

Van stadsbestuurder tot stagiair: Almelose wethouder 'werkt' in zorg en onderwijs

Eugène van Mierlo, wethouder in Almelo
Eugène van Mierlo, wethouder in Almelo © ANP / Lex van Lieshout
"Bij mijn werkbezoeken aan organisaties en instellingen praat ik vooral met directies en bestuurders. Het lijkt mij fijn om nu eens de vrijwilligers en professionals op de werkvloer te ontmoeten en samen met hen de handen uit de mouwen te steken." Wethouder Eugene van Mierlo uit Almelo verklaart zijn opmerkelijke stap om het zomerreces niet besteden aan vakantie, maar aan werken in de zorg, welzijn en het onderwijs. De sectoren waarvoor hij als portefeuillehouder beleid maakt.
"Stageplek gezocht!" Die opmerkelijke oproep plaatste wethouder Van Mierlo vorige week op sociale media: "Dit is een open sollicitatie." Niet omdat hij een nieuwe functie zoekt, maar hij wil wel echt aan de slag op aan aantal stageplekken in verschillende sectoren als zorg, welzijn, onderwijs en sociale dienstverlening.
"Het zomerreces benut ik graag om organisaties, bedrijven en professionals in onze gemeente beter te leren kennen en hen een handje te helpen."

Stage tot de kerst

De oproep was niet aan dovemans oren gericht. Binnen drie, vier dagen had zijn vraag op sociale media 20.000 mensen bereikt, met een reeks aan leuke reacties en uitnodigingen. "Als ik wil, dan kan ik de boel uitsmeren tot aan de kerst en op stage bij een reeks verschillende organisaties."
Hij noemt als voorbeelden gehandicapten- en verslavingszorg, dagbesteding voor ouderen, het crematorium, de huisartsenspoedpost, de apotheek en de stadmusical 'Van katoen en Water'. "Heel leuk vind ik de uitnodiging van de werkgroep toegankelijkheid om eens in een rolstoel te ervaren hoe het is om je door de stad Almelo te bewegen"

Buiten kantooruren

Dat veel stagewerk buiten de normale kantorenuren valt, vindt Van Mierlo niet erg. "Daar ben ik niet vies van." En het komt hem eigenlijk ook wel goed uit, omdat hij van plan is om naast zijn normale werk als wethouder stage te blijven lopen. "Ik ga er niet mee stoppen over drie weken. Ik vind het een mooie laagdrempelige manier om informatie uit de praktijk te halen, waar ik als wethouder mijn voordeel mee kan doen."
Van Mierlo wil een langere periode benutten om van dichtbij te ervaren hoe het werkt in de zorg en het onderwijs en de problemen te herkennen die om een oplossing vragen, al dan niet met steun van de overheid. Bijvoorbeeld hoe scholen zich voorbereiden op het nieuwe onderwijsjaar en wat daar allemaal bij komt kijken. "Als gemeentebestuurder is het goed dat ook van de andere kant te bekijken."

'Weten wat er leeft'

"Vanaf dag één als wethouder heb ik mijn functie gebruikt om mensen in wijken, dorpen en de stad te ontmoeten. Weten wat er leeft, dat te ervaren, samen met de mensen de handen uit de mouwen te steken en als gemeentebestuurder wat doen met de kennis die je daarbij vergaart. Dat vind ik niet alleen nuttig, maar ook leuk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.