Justitie wil tbs van moordenaar Maartje Pieck uit Kampen met een jaar verlengen

De tbs van de moordenaar van de 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen zou niet met twee maar met één jaar verlengd moeten worden. Dat stelde de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle.

Volgens de officier van justitie is de behandeling van de inmiddels 52-jarige tbs-er niet klaar en is het nodig om een vinger aan de pols te houden. In 2016 zou dan opnieuw gekeken moet worden hoe de behandeling en een eventuele terugkeer in de maatschappij van hem eruit ziet.

De Kampenaar werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging wegens het verkrachten en vermoorden van de kleindochter van tekenaar Anton Pieck. Het meisje was op 11 juli 2000 aan het folders rondbrengen toen ze de woning van de man aan het Veenmos in Kampen werd ingetrokken. De Kampenaar belandde in 2007 in een tbs-inrichting. De behandeling verliep niet goed waardoor hij in 2010 overgeplaatst werd naar de Pompekliniek in Nijmegen. Daar zit hij nu nog.

Behandelplafond

"Ik zit aan mijn behandelplafond", zei hij vandaag voor de rechtbank. Als het aan hem ligt wordt zijn behandeling buiten de muren van de tbs-kliniek voortgezet. De kliniek denkt daar anders over. De man is nog niet klaar. Wel erkent de kliniek dat het lang duurt voordat de man met verlof kan. Op dit moment mag hij 1 keer in de 6 weken onder begeleiding van twee bewakers naar buiten om boodschappen te doen.

Het aanvragen van een vrijere vorm van verlof, met een bewaker of zelfs helemaal zonder begeleiding, wordt tegengehouden door justitie. De commissie die het uiteindelijke oordeel geeft is volgens advocaat Anker, die de Kampenaar bijstaat, bang voor maatschappelijke onrust.

Tbs onder voorwaarden beëindigen

Anker stelde de rechtbank voor om de tbs onder voorwaarden te beëindigen. Daarmee zou de man buiten de muren behandeld kunnen worden terwijl de rechtbank hem de komende negen jaar lang op elk gewenst moment weer in een tbs-kliniek kan stoppen. Mocht de rechtbank daar niet in mee willen gaan, dan verzet Anker zich niet tegen een verlenging van de tbs met 1 jaar.

De rechtbank in Zwolle doet over 2 weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Maartje Pieck tbs Kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren