Nieuws

Watertekort? Maruschka uit Holthone heeft Vitens niet nodig: "Doe alles met regenwater"

Maruschka heeft Vitens niet nodig en vangt regenwater op
Maruschka heeft Vitens niet nodig en vangt regenwater op © RTV Oost
In het huis van Maruschka Wubbels aan de Polderweg in Holthone komt regenwater uit de kraan. Ze drinkt het water, wast er zichzelf en de kleding mee én spoelt er de wc mee door. Maruschka is volledig zelfvoorzienend als het op water aan komt. Ze heeft drinkwaterbedrijf Vitens niet nodig.
Het is niet een vrije keuze, geeft ze direct toe. De omstandigheden dwongen haar er toe om als pionier met een alternatieve watervoorziening aan de slag te gaan.
Maruschka Wubbels heeft Vitens niet nodig: "Ik doe alles met regenwater"
"Toen we hier in 2018 kwamen wonen was er geen waterleiding en riolering in het huis. We moesten alles zelf aanleggen om gekoppeld te kunnen worden aan de drinkwatervoorziening van Vitens. Dat kwam met een offerte, maar de kosten (60.000 euro - red.) liepen zo hoog op dat we naar een andere oplossing moesten zoeken."

MijnWaterfabriek

Op advies van Johan Bel van MijnWaterfabriek liet Wubbels een drinkwaterwatersysteem op basis van de opvang en opslag van regenwater aanleggen. MijnWaterfabriek is een bedrijf dat decentrale, circulaire en klimaatbestendige watersystemen voor onder meer utiliteits- en woningbouw levert
Dat regenwater de reguliere drinkwatervoorziening volledig kan vervangen is in Nederland nog niet zo bekend onder particulieren. Maar het kan een manier zijn om duurzamer om te gaan met water in tijden van schaarste. In Vlaanderen is de opslag en gebruik van hemelwater al jaren gemeengoed onder woningeigenaren. Het concept lijkt in Nederland nog niet zo van de grond te komen. En dat is best jammer, vindt Maruschka Wubbels. Want het biedt louter voordelen.

Gratis, lekker en schoon

Behalve dat regenwater gratis is, is het ook nog eens schoon en smakelijk. "Het bevalt heel goed. Er zit geen kalk in, dus dat bespaart een hoop poetswerk. Het is heel zacht water en smaakt heerlijk." Uit laboratoriumonderzoek is volgens Wubbels gebleken dat haar regenwater na filtering minstens zo zuiver is als het drinkwater van Vitens.
Om het schoon en zuiver te krijgen, passeert het hemelwater dat op het dak valt een aantal membraam- en actieve koolfilters voordat het via de gootafvoeren wordt opgeslagen in vaten. Het enige wat Maruschka moet doen is een aantal malen per jaar de dakgoten schoonmaken en het kool van de filters vervangen.
Het verhaal van Wubbels is een vrijwel uniek, stelt Johan Bel van MijnWaterfabriek. Hij legde het regenwatersysteem in Holthone aan. “Je hebt een heel groot dak nodig om voldoende water te kunnen opvangen om genoeg te hebben voor een gezin. Bij een rijtjeswoning of twee-onder-een-kapwoning is het technisch gezien onhaalbaar, omdat het dakoppervlak te klein is. Daarnaast heb je in de wijk de beschikking over een waterleiding, het is goedkoper om daar gebruik van te maken. Je kunt wel regenwater opvangen om het toilet mee door te spoelen, de tuin te sproeien en je wasmachine te laten draaien. Dat scheelt dan toch al de helft van je kraanwaterverbruik.”

Twintig kuub opslag

Twintig kuub aan regenwater kan Maruschka maximaal opslaan. In de praktijk blijkt dat voldoende om het hele jaar vooruit te kunnen bij normaal watergebruik. "Ja ook in tijden van droogte, al dwingt het je wel om in deze periode een limiet op te leggen. Je gaat niet uitgebreid de tuin sproeien."
"In feite kunnen we twee maanden doen met de voorraad zonder bij te vullen, maar voordat de bodem in zicht komt regent het altijd wel weer genoeg om een nieuwe voorraad op te bouwen. Ik heb nog nooit meegemaakt dat we dachten: oei, we moeten oppassen met het water. Ook nu, met de huidige aanhoudende droogte, hebben we meer dan genoeg."

Auto naar de wasstraat

"Je gaat bewuster met water om. Je weet nu dat je maar 20 kuub water in de grond hebt zitten, en je weet niet wanneer het weer gaat regenen. Als ik mijn auto wil wassen, doe ik dat in de wasstraat."
De waterpionier uit Holthone is heel tevreden over haar leven met een eigen watervoorziening. "Ik heb het gevoel dat we onze tijd ver vooruit zijn en daar ben ik best trots op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.