Nieuws

Overijssel stevent weer af op hittegolf, Nationaal Hitteplan van kracht

Overijssel stevent weer af op hittegolf
Overijssel stevent weer af op hittegolf © ANP
Overijsselaars, let op: het wordt de komende dagen tropisch warm in onze provincie. Het RIVM heeft aangekondigd dat vanaf morgen het Nationaal Hitteplan in werking treedt. Ook bedrijven en instellingen nemen hun maatregelen; zo hanteren de vaccinatie- en testlocaties van GGD Twente een tropenrooster.
Voor een officiële hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn, waarvan drie dagen 30 graden of meer. Dat lijkt deze week zeker te gebeuren.
Vanaf morgen wordt de 30 graden waarschijnlijk voor het eerst gemeten in onze provincie en de dagen daarna kan het in steeds meer delen van Overijssel ruim boven de 30 graden worden.

Hitteplan

Door deze voorspelling heeft het RIVM besloten, in overleg met het KNMI, dat het Nationaal Hitteplan weer van stal wordt gehaald. Het plan geldt vanaf morgen en houdt waarschijnlijk aan tot na het weekend. Met het Nationaal Hitteplan informeert het RIVM organisaties, professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte.
Eén van die organisaties die maatregelen neemt is de GGD. Onder andere de testlocaties van GGD Twente passen de openingstijden aan. "Die gewijzigde openingstijden gelden vanaf vandaag tot in ieder geval tot zaterdag 13 augustus," zo laat een medewerker weten. "De testlocatie in Enschede is bijvoorbeeld geopend tot 13:15 terwijl we daar normaal testen tot 16:30."
Voor de vaccinatielocaties geldt dat afspraken die later op de dag ingepland staan, worden verzet. "Bijvoorbeeld naar de ochtend. Mensen die geen afspraak hebben staan, kunnen vrij kunnen inlopen tot 12:30."

Wat kun je zelf doen?

Als het zo warm is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting. Niet alleen ouderen van boven de 76 of jonge kinderen, zo staat te lezen op de site van het RIVM. Ze geven hier ook een aantal tips om minder last te hebben van de warmte:
  • Blijf voldoende drinken
  • Beweeg niet te veel tijdens de warmste uren van de dag, dus beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond
  • Houd het huis (en hoofd) koel door de gordijnen dicht te doen en door een ventilator of airconditioning aan te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.