Nieuws

Meisje (3) kan vinger niet meer bewegen na mishandeling, taakstraf tegen moeder geëist

De moeder van het mishandelde meisje moest zich verantwoorden voor de rechter
De moeder van het mishandelde meisje moest zich verantwoorden voor de rechter © iStock / Getty Images Plus
Voor het mishandelen van haar destijds 2-jarige dochter, is tegen een 33-jarige vrouw uit de gemeente Hardenberg 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist. Als gevolg van de mishandeling liep het meisje onder meer openbotbreuken op, haar ringvinger kan ze niet meer bewegen.
Het was een emotionele zitting, waar de verdachte haar verhaal in tranen deed. Zij zou haar dochter zwaar letsel hebben toegebracht toen zij met een bord gooide. Het kindje liep daarbij ernstige verwondingen aan een hand op. De ringvinger en pink waren gebroken en er zaten diepe sneeën in. Als gevolg daarvan kan het meisje haar ringvinger niet meer bewegen. Het leek er zelfs op dat deze vinger gedeeltelijk geamputeerd moest worden, maar dat is het meisje bespaard gebleven.

Broodje

Als vorig jaar in juli op een regenachtige dag tijdens de lunch het meisje weigert een broodje appelstroop te eten en de stukjes brood op de grond vallen, raapt de vrouw deze eerst op. Als het kind dan nog eens duidelijk maakt niet te willen eten, ontploft de vrouw. "Ik gooide het bord keihard op tafel." Wat er vervolgens gebeurde, weet ze niet meer.
"Het werd me die weken heel erg veel. Ik woonde noodgedwongen bij mijn moeder na mijn echtscheiding", vertelt de verdachte. Zij en haar moeder hebben volgens haar altijd al een moeilijke relatie gehad. De emoties liepen hoog op toen ze weer in één huis woonden.

Krachtige gooi

"Ik verloor het op een gegeven moment. Ik stond met het bord in m'n handen. Uit frustratie heb ik het bord gegooid, zonder erbij na te denken wat er zou kunnen gebeuren", verklaart ze. Pas als haar dochtertje het uitschreeuwt van de pijn, heeft ze door dat haar dochter gewond is geraakt.
Als ze voor de rechter moet voordoen hoe het bord gegooid is, gooit de verdachte het bord bovenhands met haar rechterhand, met de zijkant naar de tafel. En dat strookt niet met de verklaring die haar moeder aflegde. Zij vertelde dat de verdachte met twee handen het bord gooide.

Wel of geen mes?

De verdachte stelt meermaals in een waas te hebben gehandeld, maar wél zeker te weten hoe ze het gooide. Ze weet ook zeker dat ze geen mes heeft gegooid, ondanks dat specialisten aan de verwondingen denken te zien dat er mogelijk een scherp voorwerp in het spel is geweest. Ook zou de verdachte tegen haar ex-man over een mes hebben gesproken. Naar eigen zeggen was dat om de schuld naar de oma van het kindje te schuiven, die het mes op het bord zou hebben laten liggen.
Maar het blijft onduidelijk of er überhaupt een mes in het spel is geweest. De forensisch specialisten worden het niet eens met elkaar. Het 'scherprandig' letsel hoeft niet per se te zijn veroorzaakt door een mes, maar kan ook door de botbreuken zijn ontstaan. Het is wél duidelijk dat er met een bord is gegooid. De beschadiging aan de kast, waar het bord daarna tegenaan kwam, onderbouwt dat.

Beide ouders

De ex van de vrouw - en de vader van het inmiddels driejarige meisje - maakte gebruik van zijn spreekrecht. Hij wil geen financiële vergoeding of gevangenisstraf voor de verdachte. "Mijn dochter heeft voor haar ontwikkeling haar beide ouders nodig. Ik hoop dat ze (de verdachte, red.) haar leven op de rit krijgt. Ik hoef geen financiële compensatie, het gaat mij om onze dochter."
In de strafeis hield de officier van justitie rekening met de situatie van de verdachte en dat de situatie "alleen maar verliezers" kent. De voorwaardelijke celstraf is met een proeftijd van drie jaar en met de voorwaarde dat zij een ambulante behandeling krijgt, begeleid gaat wonen en voldoet aan haar meldplicht bij de reclassering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.