Nieuws

Tandartspraktijken in Overijssel dicht vanwege storing, mogelijk door cyberaanval

Tandarts
Tandarts © Tuned_In
Een kleine tien tandartspraktijken in Overijssel, onder andere Samenwerkende Tandartsen Enschede en Almelo, is getroffen door een storing. Hierdoor is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Vermoedelijk komt dit door de ransomware-aanval bij Colosseum Dental Nederland, waar de tandartsen bij zijn aangesloten.
Of de cyberaanval waar tandartsbedrijf Colosseum Dental Nederland woensdag door werd getroffen daadwerkelijk de oorzaak is, willen de medewerkers bij rondvraag van RTV Oost niet bevestigen. Wel kunnen ze zeggen dat de praktijken in Overijssel bij Colosseum Dental Nederland zijn aangesloten.

Losgeld

Door de cyberaanval konden patiënten niet geholpen worden omdat hun dossiers door de aanval niet beschikbaar waren. Een bron wist aan techwebsite Tweakers te melden dat backups verwijderd waren en dat de internetcriminelen dreigden om patiëntgegevens openbaar te maken. Het losgeld dat de aanvallers eisten, is door het tandartsbedrijf betaald.
"Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen", schrijft het bedrijf op zijn eigen website. De tandartsen zeggen niet hoeveel geld ze hebben overgemaakt.

Afspraken maken

Wanneer het weer mogelijk is om een afspraak te maken, is niet bekend. Ook de Overijsselse praktijken kunnen hier nog niks over zeggen. "Houd de site van Colosseum Dental Nederland in de gaten voor de laatste updates," zo verzoeken de medewerkers desgevraagd.
Op die website staat vooralsnog te lezen dat het bedrijf verwacht dat de tandartspraktijken in de loop van deze week patiënten weer kunnen helpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.