Nieuws

Lage waterstand in recreatieplassen: al meerdere ongelukken

Bas Waanders van Het Hulsbeek waarschuwt voor de lage waterstand
Bas Waanders van Het Hulsbeek waarschuwt voor de lage waterstand © RTV Oost
Beheerders van recreatieplassen in Overijssel waarschuwen voor de lage waterstand. Al zeker twee mensen zijn gewond geraakt, nadat ze vanaf de kade het water in wilden stappen. Waarschuwingsborden en berichten op sociale media moeten bezoekers wijzen op de gevaren.
Op sommige plekken in Het Hulsbeek in Oldenzaal is het waterpeil tot wel zestig centimeter lager dan normaal. "Het water loopt aardig terug", zegt parkbeheerder Bas Waanders. "Op sommige plekken begint al een zandplaat te vormen. Ik kan nu op bepaalde punten met droge voeten staan, waar normaal water loopt."

Waarschuwingsborden

De lage waterstand is ook een aandachtspunt voor de provincie, die meerdere recreatieplassen in Overijssel beheert en er toezicht op houdt. Zo staan bij zwemplas Het Stoetenslagh, bij Rheezerveen, waarschuwingsborden. Bij een veiligheidsonderzoek is gebleken dat de waterbodem op verschillende plekken in de taluds een steile helling heeft. En bij de recreatieplaats van het Zwarte Dennen in Staphorst is de waterstand bijna een meter lager dan normaal.
"Wij zijn er extra alert op", zegt een woordvoerder van de provincie over de situatie in de recreatieplassen. "Zo nodig dient de houder maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden."
Bij Het Hulsbeek waarschuwen ze ook voor die lage waterstand:
Lage waterstand in recreatieplassen: al meerdere ongelukken

Ongevallen

Bij Het Hulsbeek heeft de lage waterstand al voor meerdere ongevallen gezorgd. "We hebben voor de zomervakantie twee ongevallen gehad, die resulteerden in een enkelbreuk. Mensen schatten het lage water niet goed in en zwikken dan door hun enkel, met soms een complete breuk tot gevolg", zegt Waanders.
Ook voor de recreatieplassen is regen meer dan welkom. "Het zou mooi zijn als er wat regen valt. We zijn voor ons water in Het Hulsbeek ook afhankelijk van kwelwater. Dat is water dat vanuit de bodem omhoog komt", zegt Waanders.
De oproep van Het Hulsbeek luidt in elk geval de komende tijd: ga vanaf het strand het water in. "Want mensen schatten soms niet goed in hoe ondiep het water is."
Voor drie recreatieplassen in Overijssel geldt momenteel een negatief zwemadvies vanwege de slechte waterkwaliteit. Het gaat om recreatiepark De Tolpas in Hoge Hexel, de Agnietenplas West bij Zwolle en de Milligerplas bij Zwolle. Wie er toch gaat zwemmen, loopt kans op maag- en darmklachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.