Nieuws

Zeventig oude brommertjes pruttelen rond Staphorst: "Grijze koppies worden weer even puber"

Henk Buiter van motorclub AMBC uit Staphorst rijdt voorop
Henk Buiter van motorclub AMBC uit Staphorst rijdt voorop © RTV Oost / Jolande Verhej
De brommertjes uit de jaren '50 tot '80 glimmen nog net zo hard als toen ze nieuw in de showroom stonden. Bij de bestuurders is vaak wel te zien dat ze al een dagje ouder zijn. Zeventig ronkende Zündapps, Sparta's, Puchjes en andere oldtimers doen mee aan een toertocht door het buitengebied van Staphorst en Dalfsen De belangstelling voor oude brommers is groot, vooral onder de 'oudere jeugd'.
'Ik had er precies zo één toen ik 16 was", glundert Annigje van der Sluis vanaf haar rode Puchje. "Een jaar of twaalf geleden tikte mijn vader deze op de kop. Het is echt nostalgie, je voelt je weer even jong als je hierop rond tuft. We zijn een stelletje grijze pubers met elkaar."
Annigje geniet van de rit op haar oude Puchje
Annigje geniet van de rit op haar oude Puchje © RTV Oost Jolande Verheij

Oud én jong

Om mee te doen moet de brommer minimaal 25 jaar oud zijn. Het gros van de deelnemers is nog een heel stuk ouder, maar niet allemaal. Eva Visscher is allesbehalve oud en grijs: 'Inderdaad, ouwe brommers, ouwe mannen, dat zie je meestal. Maar ik vind het hartstikke leuk, ik rij graag op deze Honda uit de jaren '80, en het is altijd heel gezellig. Er zijn ook nog wel wat meer jongeren mee."
Mensen vinden dit prachtig, Die staan soms te klappen als we langs tuffen
Henk Balder, motorclub AMBC Staphorst
Anne Koster uit Drenthe doet mee met een Rap uit 1955: "Mijn vader had er precies zo één", zegt Anne terwijl hij zorgvuldig met een doekje een drupje gemorste olie wegveegt. "Ik zat als kind achterop, beentjes in de fietstassen. Daarom heb ik hier ook fietstassen op zitten."
Vlak voor vertrek moet er a;ltijd nog even wat worden gesleuteld
Vlak voor vertrek moet er a;ltijd nog even wat worden gesleuteld © RTV Oost Jolande Verheij

Rook en lawaai

De tocht van zeventig oldtimer brommertjes trekt veel bekijks. Het geluid is al van ver te horen, en zo af en toe komen er ook wat rookpluimen uit een uitlaat. Maar de meeste mensen genieten ervan, ziet organisator Henk Balder: "Soms zie je iemand even de neus optrekken of zijn oren dichtdoen, maar de meeste mensen vinden dit prachtig, net als wij. Die staan soms te klappen als we langs tuffen."
Motorclub AMBC Staphorst is er voor elke tak van motorsport. Van wedstrijden met crossmotoren op de eigen wedstrijdbaan tot oldtimer-ritten. "Ze komen uit het hele land hier wel heen", zegt Henk Balder. "De auto- en motorsport leeft hier echt nog. Gelukkig kunnen we nu ook weer evenementen organiseren na twee coronajaren. En je ziet het, iedereen geniet hiervan."
Zomer in Overijssel gaat brommers kiek'n in Staphorst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.