Nieuws

Vrijwilligers redden duizenden vissen uit uiterwaarden IJssel: "Ongeveer 7.000 kilo"

Ongeveer tien vrijwilligers hebben vandaag, in samenwerking met Sportvisserij Oost-Nederland en Staatsbosbeheer, duizenden vissen gered uit een uiterwaard van de IJssel, vlakbij Fortmond. De vissen zwommen in een kolk die droog dreigt te vallen door de aanhoudende warmte en droogte. Vooral grote brasems, maar ook snoeken en een aantal kleinere meervallen werden gevangen en even later weer uitgezet in de IJssel. Schatting van de dagvangst: 7.000 kilo.
“Bijna al die kolkjes in de uiterwaarden zitten tjokvol met brasem, die trekken de kolken in de uiterwaarden in op het moment dat de IJssel hoog staat,” legt Mark Kouwenhoven van Sportvisserij Oost-Nederland uit. “Dat zie je terug in de vangst: eigenlijk is 98 procent brasem, soms zit er een grote snoek bij, meerval, snoekbaars, een verdwaalde zeelt nog wel. De hoofdmoot is brasem.”
Duizenden kilo's vis gered uit uiterwaarden IJssel
De kolk die vandaag leeggevist werd, had een oppervlakte van circa 500 meter bij 100 meter. Geen kleine klus. “Twee jaar geleden hebben we deze ook leeg gehaald. Een van de grotere klussen kunnen we wel zeggen”, aldus Kouwenhoven. “We doen het met een groot sleepnet. Die trekken we door de vijver, waardoor we de vis als het ware verzamelen.”

'Het is zonde als ze allemaal doodgaan natuurlijk'

Een van de vrijwilligers die helpt is Bianca Valk. Of er geen leukere klussen zijn op zo’n hete dag? “Er zijn zeker leukere dingen te bedenken met deze temperaturen ja,” lacht ze. “Je ziet hoe veel vis er inzit. De kolk valt rondom droog, het is zonde als ze allemaal doodgaan natuurlijk. Daar offer ik graag mijn vrije dag voor op.”
Bianca Valk met een meerval(letje)
Bianca Valk met een meerval(letje) © RTV Oost
Maar eerlijk: het vangen van de vis is niet het meest frisse klusje. “Dat is inderdaad zo, maar ik vind dat je als vrouw zijnde niet alleen met je nageltjes bezig moet zijn. Er zijn belangrijkere dingen in het leven: je bent levens aan het redden. Daar heb ik graag een beetje modder op mijn gezicht voor over. Is goed voor de huid,” lacht ze.

'Terug naar de IJssel, waar ze vandaan komen'

De schatting van Kouwenhoven is dat er vandaag ongeveer 7.000 kilo uit de kolk is gehaald. “Die vis gaat eerst in een tank met water achterop de auto met daarop wat extra luchtpompen. Daarna gaan ze terug naar de IJssel, waar ze vandaan komen.”
De vis werd na vangst weer uitgezet in de IJssel
De vis werd na vangst weer uitgezet in de IJssel © RTV Oost / Ties van der Heide

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.