Nieuws

Waarom is er zo vaak brand bij afvalverwerkers? Broei, maar ook batterijen blijken belangrijke veroorzakers

Uitslaande brand bij Bedrijvenpark Twente in Almelo
Uitslaande brand bij Bedrijvenpark Twente in Almelo © News United
Vooral in de zomermaanden breken geregeld grote branden uit bij afval- en recyclebedrijven. Gisteravond ging het mis bij een bedrijf aan het Bedrijvenpark Twente in Almelo, waar bouw- en sloopafval lag opgeslagen. Over de oorzaak van deze brand is nog niets bekend, maar experts zien steeds vaker dat naast broei en brandstichting, ook batterijen en accu's een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van afvalbranden.
Branden bij afvalbedrijven veroorzaken meestal veel rook- en stankoverlast. De brandweer moet veel mankracht en materieel inzetten om de branden te blussen. Bij de brand van gisteravond in Almelo was dat niet anders. Er rukten brandweerteams uit onder meer Almelo, Wierden, Vriezenveen en Vroomshoop uit. Na zo'n vijf uur blussen werd het sein brand meester gegeven, maar vandaag was de brandweer nog de hele dag druk met nablussen.
Afvalbranden blijken lastig te voorkomen
Het is zeker niet de eerste brand bij een afvalbedrijf dit jaar. In april was er ook al brand bij dezelfde verwerker in Almelo. Vorige maand woedde er een grote brand bij een afvalverwerker in Genemuiden. Ook bij metaalverwerkers op het industrieterrein aan de Haatlandhaven in Kampen gaat het de laatste jaren geregeld mis.
In 2018 en 2019 kreeg Twence in Hengelo te maken met meerdere grote branden. Eind juni 2018 moest zelfs Defensie met een helikopter eraan te pas komen om de complexe afvalbrand te blussen. De brand woedde toen twee dagen en leidde tot stankoverlast in grote delen van de provincie. In mei en juni 2019 braken er opnieuw meerdere branden uit in afvalbergen bij Twence.
Chinook helikopter van Defensie helpt met blussen van brand bij Twence in 2018
Chinook helikopter van Defensie helpt met blussen van brand bij Twence in 2018 © News United / Dennis Bakker
Ondanks preventieve maatregelen zoals warmtecamera's gaf Twence destijds al aan dat broeibranden nooit helemaal te voorkomen zijn. Hitte en wind zijn geregeld de veroorzakers van een afvalbrand. In grote bergen met matrassen of stoffen kan op warme dagen snel broei ontstaan. Exacte oorzaken zijn vaak moeilijk vast te stellen omdat sporen door de enorme hitte worden vernietigd. Al denken brandexperts dat accu's en batterijen tussen het afval steeds vaker de branden bij afvalverwerkers veroorzaken.
Lithium-ion accu's kunnen bij beschadiging namelijk instabiel worden en tot zelfontbrandingen komen. De batterijen worden gebruikt in laptops, tablets, telefoons en ook in e-bikes en allerlei huishoudelijke apparaten. Een brandende batterij in een lading plastic afval kan leiden tot een grote brand.
De Taskforce Afvalbranden wil dat er werk wordt gemaakt van een retourpremie voor batterijen. Het is de bedoeling dat ze worden ingeleverd bij speciale inzamelpunten, maar in de praktijk gebeurt dat nog onvoldoende. Door onjuist wegwerpgedrag van de consumenten komen de batterijen bij ander afval terecht.

Grote afvalbranden in Overijssel in de laatste jaren:

- 30 juni 2018: grote brand bij afvalverwerker Twence Hengelo. Defensie en brandweer zijn twee dagen bezig om de brand te blussen.
- 26 juli 2018: brand in loods van afvalverwerker Recycling Kampen.
- 26 mei 2019: grote afvalbrand bij afvalverwerker Twence in Hengelo.
- 26 juni 2019: opnieuw brand bij afvalverwerker Twence in Hengelo.
- 29 juni 2019: wederom brand bij Twence. Opnieuw in afval, mogelijk veroorzaakt door broei.
- 16 juni 2021: grote brand bij recyclebedrijf PreZero in Zwolle.
- 30 september 2021: grote brand bij metaalverwerker in Kampen.
- 14 juli 2022: grote brand bij afvalverwerker Van Dijk Containers in Genemuiden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.