Nieuws

Gaan IJsselland en Twente 550 asielzoekers extra opvangen?

Het geïmproviseerde tentenkamp in Ter Apel
Het geïmproviseerde tentenkamp in Ter Apel © ANP / Vincent Jannink
Komen er wel of niet in totaal 550 extra asielzoekers naar de twee Overijsselse veiligheidsregio's? Dat is de vraag nadat staatssecretaris Eric van der Burg alle veiligheidsregio's heeft verzocht nóg eens 225 asielzoekers op te vangen. Dat aantal komt dus bovenop de huidige aantallen.
Een deel van de opvangplekken voor Oekraïners die niet wordt gebruikt, zou volgens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid moeten worden ingezet voor 'reguliere' asielzoekers. Het veiligheidsberaad gaat later deze week overleggen wat te doen als de vluchtelingenstroom uit Oekraïne toch weer oplaait.
Het verzoek wordt gedaan vanwege de situatie in Ter Apel. Die locatie kan de grote stroom aan asielzoekers niet aan. Zo slapen de mensen daar in tenten of zelfs in de buitenlucht.

Geen besluit

In Twente, de regio die de komende maanden al 225 mensen gaat opvangen, komen de burgemeesters vanavond bijeen voor een spoedberaad. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente zal daar niet direct iets besloten worden. "Dat is vooral een verkenning. Er zal geen besluitvorming plaatsvinden."
Naar verwachting zullen de burgemeesters na het spoedberaad de asielzoekerskwestie eerst met de gemeenten bespreken.

Dwangwet

Momenteel wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel die gemeenten verplicht tot asielopvang. Als dat de Tweede én Eerste Kamer overleeft, kan de dwangwet op z'n vroegst op 1 januari van kracht zijn. Tot die tijd mogen gemeenten dus weigeren en kan de staatssecretaris de veiligheidsregio's en gemeenten alleen verzoeken te helpen.
Van der Burg wil die wet omdat volgens hem een aantal gemeenten meewerkt, maar een ander deel niet helpt om de crisis te bestrijden. Zijn plan moet daar dus een einde aan maken.
Daarnaast werkt de staatssecretaris samen met het COA om nieuwe opvanglocaties te openen en om bij locaties waar het contract afloopt, deze te verlengen. Maar ook bij het openen van nieuwe locaties, zegt Van der Burg tegen het probleem van weigerende gemeenten aan te lopen.
Het is niet bekend wanneer de burgemeester uit de regio IJsselland bij elkaar komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.