Nieuws

In ondergronds drugslab bij Ambt Delden werd beruchte crystal meth gemaakt

De politieactie dit voorjaar op de 'drugsmanege' bij Ambt Delden.
De politieactie dit voorjaar op de 'drugsmanege' bij Ambt Delden. © News United
In het ondergrondse drugslab, dat eerder dit jaar bij Ambt Delden werd ontmanteld, werd het beruchte crystal meth geproduceerd. Een van de verdachten in deze zaak moet zich later deze maand een eerste keer in het openbaar voor de rechter verantwoorden. Het gaat om Chris B. (59), voormalig succesvol bokser en oud-eigenaar van een failliet verklaarde stoeterij met sportpaarden.
Na een sportschool in Vroomshoop - waar het lab verstopt zat achter een antieke eikenhouten kast - en een bedrijfshal in Boekelo is het voor de derde keer in relatief korte tijd dat crystal meth opduikt in de regio Twente.
Aanvankelijk was onduidelijk wat er in het lab in Ambt Delden werd geproduceerd. Eerst leek het te gaan om amfetamine - in de volksmond speed - maar naar nu blijkt gaat het om crystal meth, dat behoort tot de meest beruchte en meest verslavende verdovende middelen.

Rechercheteam Electra

Het drugslab in het buitengebied van Ambt Delden zat verstopt in een paardenstal. De leden van het rechercheteam Electra - een sterrenbeeld - waren even verbaasd als onder de indruk van de professionaliteit waarmee het lab was weggewerkt.
De politie had de locatie al langere tijd in het vizier. Vooral omdat er vanuit de buurt meerdere meldingen waren binnengekomen over verdachte auto's die 's nachts af en aan reden. Een loonwerker had er zich er in de buurt al eens over verbaasd dat hij de kelder onder de stallen brandschoon moest opleveren, iets waarover manegehouders zich doorgaans weinig zorgen maken aangezien dit soort ruimtes binnen de kortste keren toch weer besmeurd is met mest.

Fort Knox

Bovendien was alles volgehangen met camera's. Wie zich op het terrein waagde, werd meteen aangesproken en weggestuurd. Pal naast het drugslab was een hok gebouwd waarin een vervaarlijk uitziende hond de wacht hield. "Het leek Fort Knox wel", zegt een getuige.
De politie kwam intussen regelmatig over de vloer bij de manege vanwege relatieperikelen tussen de toenmalige eigenaresse en haar vriend. Maar niemand die er echt een vinger achter kon krijgen.
Nadat de eigenaresse het complex begin dit jaar had verkocht aan het Landgoed Twickel eiste de nieuwe eigenaar dat de stallen bezemschoon zouden worden opgeleverd. Toen daarvoor een professioneel schoonmaakbedrijf werd ingehuurd, ontdekten medewerkers het drugslab.
Het crystal meth werd 'gekookt' - zoals de methode heet - in een ruimte, drie meter diep onder de grond. Het vertrek was bereikbaar was via een gangenstelsel.

Ingenieus verstopt

Het lab was slechts op één manier te bereiken. Daartoe was onder een van de stallen een soort bediendenlift geïnstalleerd, waarmee apparatuur en vaten met chemische stoffen - nodig voor het maken van de crystal meth - naar beneden konden worden gebracht. De lift werd na gebruik weer verstopt onder een dikke laag stro. "Geen haan die ernaar kraaide", zegt een getuige.
Behalve de 33-jarige voormalige eigenaresse van de manege werd ook een 59-jarige man aangehouden. Waar de 33-jarige Duitse vrouw nog wel verdachte is maar in afwachting op de rechtszaak inmiddels op vrije voeten is gesteld, moet Chris B. zich volgende week voor de rechter verantwoorden. Dat gebeurt in een zogenoemde pro-formazitting.

Brein achter lab

Uit het dossier Electra blijkt dat justitie een man uit Brabant beschouwt als het brein achter het drugslab. Hij zat al in voorarrest in een ander drugsonderzoek.
De Brabander zou Chris B. hebben benaderd omdat hij op zoek was naar een manege in het oosten van het land. B. bracht de Brabander daarop in contact met de manegehoudster.
Chris B. ontkent dat hij ook maar iets met het drugslab te maken heeft. Hij fungeerde slechts als een soort klusjesman: voerde op het terrein allerlei werkzaamheden uit, maar van een drugslab wist hij niets. Zo verklaarde de verdachte tijdens de rechercheverhoren.
Het Openbaar Ministerie baseert zich onder meer op uitvoerige telefoontaps van B.

Ontkent aantijgingen

Los van het crystal meth-was er volgens het justitiedossier een zogenoemde cokewasserij in het lab ondergebracht.
De cocaïne zat verstopt in kleding. Door het textiel te wassen werd de coke er vervolgens weer uitgehaald.
Advocaat Jeroen Michels van Chris B. wijst de aantijgingen van het OM van de hand: "Ja, mijn cliënt kwam regelmatig op het terrein om er allerhande werkzaamheden uit te voeren, maar hij heeft met dit drugslab niets te maken. Dat ging helemaal buiten zijn medeweten om. Hij was er vooral omdat hij verstand heeft van paarden."

Gegijzeld door curator

Gedurende de periode dat het drugslab in bedrijf was - naar schatting anderhalf jaar lang - verbleef Chris B. bovendien voor werkzaamheden in Duitsland. Daarnaast werd hij gedurende de 'bedrijfsperiode' van het drugslab wekenlang gegijzeld op last van een curator.
Deze curator was op zoek naar een aantal springpaarden en volgens hem wilde B. niet zeggen waar de dieren zich bevonden. Bovendien was Chris B. met zijn failliet verklaarde bedrijf volgens de curator tegen alle regels in gewoon doorgegaan vanaf de manege aan de Loofrietweg in Ambt Delden. De plek waar later het ondergrondse drugslab werd ontdekt.
Tijdens de pro-formazitting van volgende week moet duidelijk worden of Chris B. gedurende het onderzoek langer achter de tralies blijft.

Paardenopvang

Op het moment dat het ondergrondse drugslab werd ontdekt, was het al niet meer in bedrijf. De zogenoemde koks, die het crystal meth 'koken', zijn vooralsnog de dans ontsprongen. Justitie sluit echter meerdere aanhoudingen niet uit.
De manege is inmiddels opgekocht door een investeerder. Paard Zoekt Baas, dat zich bezighoudt met de opvang van mishandelde en verwaarloosde paarden, heeft er recent z'n intrek genomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.