Nieuws

Meer besloten uitvaarten en vaker een borrel: uitvaartwereld in Overijssel is veranderd door corona

Uitvaartondernemer Pedro Swier
Uitvaartondernemer Pedro Swier © RTV Oost
Meer besloten uitvaarten en niet meer altijd koffie en cake op het menu: uitvaartondernemers in Overijssel merken dat we anders afscheid zijn gaan nemen van dierbaren. De coronapandemie heeft daar volgens hen sterk aan bijgedragen. "We zijn het kleinschalige meer gaan waarderen", zeggen ondernemers in een rondgang van RTV Oost.
Geen handen mogen schudden, niet knuffelen, afstand houden en een maximum aantal bezoekers op een uitvaart: tijdens de coronapandemie golden er veel restricties bij het afscheid nemen van een dierbare.
"Al die coronamaatregelen waren voor veel mensen moeilijk, maar toch heeft corona ook positieve dingen nagelaten", zegt Pedro Swier van Vredehof Uitvaartverzorging in Enschede. "We merken dat mensen het intiem afscheid nemen, dus in een kleine groep, veel meer zijn gaan waarderen."

Kleiner en intiemer

Collega's van Swier bevestigen dat beeld. "Meer dan de helft van onze uitvaarten is nu besloten", vertelt Jan Slagter van Uitvaartverzorging Vechtdal in Ommen. "Tijdens corona kon het niet anders, maar nu zien we dat men het hele intieme toch erg is gaan waarderen."
Uitvaartverzorger Rob Oostenrijk uit Deventer: "Mijn ervaring is dat veel mensen tijdens corona ook inzagen dat het een kwaliteit had om met een kleiner en intiemer gezelschap samen te komen."

'Meer met jezelf'

Pedro Swier merkt dat nabestaanden bij zo'n kleiner afscheid meer tijd voor zichzelf hebben. "Je kunt als gezin denk ik meer jezelf zijn en je meer op jezelf richten, in plaats van dat je met de totale organisatie bezig bent omdat er een grote groep mensen komt."
Swier ziet meer veranderingen:
Uitvaartwereld in Overijssel veranderd door corona

Drukker op condoleance

Wel zien de uitvaartondernemers dat het drukker is geworden op de condoleance, die vaak een dag voor de uitvaart plaatsvindt. "Mensen willen nog wel steeds samen rouwen. De condoleancebezoeken worden nu zelfs drukker bezocht dan voorheen", zegt Swier.
Een livestream, voor mensen die de uitvaart online willen volgen, wordt nu ook vaker ingezet, zegt de Deventer uitvaartverzorger Oostenrijk. "Met name oudere mensen zijn daar heel erg de waarde van gaan inzien. Ik heb wel de indruk dat dat nu vaker wordt ingezet dan eerst. Omdat men heeft ervaren dat je op die manier ook best betrokken kunt zijn en het voor sommige mensen echt een uitkomst is om dan niet te hoeven reizen."
Mensen willen nog wel steeds samen rouwen
Pedro Swier, uitvaartondernemer

Niet altijd koffie en cake

En wie dacht dat er nog altijd koffie en cake op het menu staat, heeft het mis. "Voor corona zagen we daar al een verandering in en die tendens heeft zich verder doorgezet", zegt Swier. "Als je kleinere groepen mensen hebt, dan is het niet de wet van de grote getallen. Als opa gek was op appelgebak, dan kiest men er appelgebak bij. Of een kaasplankje, of een borrel. Alles moet mogelijk zijn, als het maar bij de overledene past."
Oostenrijk beaamt dat. "Bij een oma die altijd taart bakte, is koffie met taart heel logisch, terwijl het bij de Bourgondiër heel logisch is om na afloop met elkaar het glas te heffen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.