Nieuws

Zwolle haalt omgekeerde vlaggen weg vanwege herdenking: 'Punt is nu wel gemaakt'

Zwolle haalt omgekeerde vlaggen voor maandag weg
Zwolle haalt omgekeerde vlaggen voor maandag weg © ANP / De Vries Media
De gemeente Zwolle haalt omgekeerde vlaggen voor aanstaande maandag weg. Dan is de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. "Op zo'n dag hoort correct te worden gevlagd", staat in een persbericht van de gemeente.
De gemeente liet eerder weten de vlaggen 'op enig moment weg te halen'. Tot die tijd werden er alleen vlaggen verwijderd als de verkeersveiligheid in het geding was. "We vinden dat het standpunt achter de omgekeerde vlaggen nu wel gemaakt is, nog langer voegt niets toe", zegt de gemeente.

Capitulatie Japan

op 14 augustus 1945 capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog echt afgelopen voor Nederland. Maandag herdenkt ook Zwolle de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. "We staan stil bij het leed dat een groot deel van onze samenleving diep getroffen heeft."
"Dit is een erkenning van de getroffenen uit de nationale geschiedenis en het benadrukt de verbondenheid van ons allen met dit gedeeld verleden", stelt Zwolle. "Op zo'n dag hoort correct te worden gevlagd. Alle Zwollenaren wordt gevraagd dit te respecteren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.