Nieuws

Vader dode baby Nieuwleusen ook in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel

Twaalf jaar celstraf voor vader van dode baby Nieuwleusen
Twaalf jaar celstraf voor vader van dode baby Nieuwleusen © Getty Images
Het gerechtshof in Arnhem heeft de vader van de overleden baby in Nieuwleusen ook in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Dat is gelijk aan de straf die de rechtbank in Zwolle de man vorig jaar juli oplegde. Volgens het gerechtshof is duidelijk dat de vader zijn vier maanden oude dochtertje om het leven bracht.
In maart 2020 ging het compleet mis in het huis van de ouders aan het Plevierplein in Nieuwleusen. Uit onderzoek bleek dat de vier maanden oude baby met haar hoofdje tegen iets hards moet zijn geslagen en waarschijnlijk heen en weer is geschud. Het meisje was zodanig mishandeld, dat het hoofdje was misvormd. Ook waren vrijwel alle ribben van het kindje gebroken. Deskundigen gaven aan zulke zware verwondingen van mishandeling van een kindje zelden te zien.

Leed nabestaanden

Wat zich precies heeft afgespeeld blijft ook volgens het hof onduidelijk. Door de proceshouding van de vader blijven nabestaanden volgens het gerechtshof met vragen zitten. En dat vergroot het leed bij de nabestaanden. Wel is duidelijk dat er sprake is geweest van grote krachten en excessief geweld. Volgens het gerechtshof is er sprake van voorwaardelijke opzet en heeft de vader willens en wetens aanvaard dat ze zou kunnen overlijden.

Vader ontkent

De vader ontkent betrokkenheid bij de mishandeling en wees in de rechtszaken telkens de moeder aan als dader. Uit een reconstructie blijkt dat de vader die avond alleen thuis was met de baby en hun oudere zoon van toen tien jaar oud. De moeder kwam thuis na een nachtdienst en trof haar vier maanden oude dochter zwaar mishandeld aan. De baby overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis in Groningen.
De moeder van de baby werd vorig jaar door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie eiste toen een jaar celstraf tegen de vrouw omdat ze niet op tijd medische hulp zou hebben ingeschakeld. Bij thuiskomst verzon ze eerst met haar man een verklaring voor de verwondingen in plaats van direct 112 te bellen.

Verzonnen verklaring

Later verklaarde ze dat zij met de baby van de trap zou zijn gevallen. Die verzonnen verklaring gaf ze naar eigen zeggen onder druk en bedreiging van haar man. De rechtbank sprak de moeder vrij, omdat niet is bewezen dat ze wist hoe ernstig gewond haar baby was. Ook zocht ze wel hulp, eerst door zoekopdrachten in haar telefoon in te voeren en later door te bellen met de huisartsenpost.
Volgens de advocaat-generaal is er voldoende bewijs om de vader aan te wijzen als dader. Zo zou hij op zijn telefoon hebben opgezocht hoe hij om moest gaan met letsel bij een baby, paste hij meerdere keren zijn verklaring aan en heeft hij de trui met daarop bloed van zijn dochtertje verstopt in een kluisje op zijn werk.
De vader heeft twee weken de tijd om in cassatie te gaan tegen de veroordeling in hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.