Nieuws

Zwolse politiek schrikt van verhalen over RTV Focus: "Onthutsend"

Het Commissariaat voor de Media kan weinig doen aan de situatie bij RTV Focus
Het Commissariaat voor de Media kan weinig doen aan de situatie bij RTV Focus © Arnoud de Vries / RTV Oost
Politieke partijen in Zwolle schrikken enorm van de berichten over RTV Focus. Stagiairs voelden zich bij de lokale omroep onveilig, misbruikt, gekleineerd en respectloos behandeld, bleek uit onderzoek van RTV Oost. De gemeenteraadspartijen willen opheldering van de wethouder. "Hier zit echt iets goed mis."
"Ik schrik echt van deze berichten", reageert VVD-fractievoorzitter Johran Willegers op het nieuws. "Stage is zo ontzettend belangrijk voor je verdere ontwikkeling, dan wil je absoluut een veilige omgeving. De onderste steen moet boven, we moeten echt heel helder krijgen wat hier aan de hand is."
Samen met mede-oppositiepartij PvdA en coalitiepartijen D66 en CDA dient de VVD vandaag vragen in over de kwestie rond de lokale omroep. De fracties willen van wethouder Monique Schuttenbeld een reactie op het nieuws, en weten welke stappen ze heeft ondernomen naar aanleiding van de berichten. Gisteren gaf de wethouder al aan een brief die de gemeente vlak voor de zomer ontving van enkele oud-stagiairs, waarin ze hun ervaringen en klachten deelden, doorgestuurd te hebben naar het Commissariaat voor de Media.

'Onthutsend'

"Gezien het aantal oud-stagiairs die jullie (RTV Oost, red.) hebben gesproken, moeten we dit heel serieus nemen", reageert Laura van de Giessen namens het CDA. "Dat onderwijsinstellingen aangeven te stoppen met RTV Focus is een heel sterk signaal, dan zit er echt iets goed mis." Pvda'er Selma Hoekstra dacht bij het lezen: "Dit kan toch niet waar zijn? Het is een leerbedrijf. Studenten kunnen nog niet alles, die moeten kunnen leren."
Het beeld dat naar voren komt is onthutsend
Patrick Pelman (GroenLinks)
"Het beeld dat naar voren komt is onthutsend", stelt Patrick Pelman namens GroenLinks. "We schrikken hier flink van, en willen de studenten allereerst veel sterkte wensen." Silvia Bruggenkamp (Swollwacht) noemt de ervaringen van studenten 'schokkend en ongehoord'.

'Waarom niet gedeeld?'

Dat de wethouder op de hoogte was van (een deel van) de klachten, verbaast de vier vragenstellende fracties. "Het college wist hiervan, en wij als raad zijn niet geïnformeerd. Dat vind ik heel raar", stelt Willegers. Hij wijst op de adviserende rol die de gemeenteraad heeft bij het aanwijzen van een lokale omroep. "Dit is een belangrijke ontwikkeling, daarover moet een wethouder ons op de hoogte houden."
Na de zomer volgt vanuit de gemeente een al geplande evaluatie van RTV Focus. De partijen vragen om daarin specifiek aandacht te schenken aan de vraag of er een veilige werkomgeving heerst bij de lokale omroep.

Licentie voor vijf jaar

De ruimte voor de gemeente om eventueel in te grijpen is beperkt. In 2020 kreeg RTV Focus een licentie toegewezen voor vijf jaar. "Gemeenten hebben verder geen tussentijdse bevoegdheid over die vergunning of subsidie", vertelde Schuttenbeld gisteren al. CDA'er Van de Giessen vindt desondanks dat de raad 'moet kijken naar wat wél mogelijk is'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.