Nieuws

Egels in de problemen door aanhoudende droogte, wat kan je voor ze doen?

Egels hebben het zwaar vanwege de droogte
Egels hebben het zwaar vanwege de droogte © stichting egelopvang 't Egelhuus
Ze scharrelen in je tuin, aaibaar zijn ze niet, maar leuk (volgens sommigen zelfs schattig) zijn ze wel; egeltjes. En deze diertjes hebben het momenteel extra zwaar vanwege de aanhoudende droogte. Wat kan je voor ze doen? Wees eens aardig en zet een -ondiep- schoteltje water en wat kattenbrokken voor ze klaar in de tuin.
Egelopvangcentra in het land geven aan dat ze dit jaar 40 procent meer stekelige beestjes moeten huisvesten ten opzichte van vorig jaar. De stichting DierenLot deed een belrondje en zegt nadien dat er sprake is van 'een enorme toestroom'.
Overal? Nee, niet overal. In de enige opvang in Overijssel zijn alle hokken nog vrij. Dat zegt Margreet Pot van de stichting egelopvang 't Egelhuus in onder meer Staphorst en Hollandscheveld. "Nog wel, en we hopen dat het zo blijft!"

Jonge egels

De lage bezettingsgraad bij 't Egelhuus betekent overigens niet dat er helemaal geen problemen zijn. De egelopvang in Staphorst wordt dagelijks meerdere keren gebeld door mensen die zich zorgen maken. Vaak is het loos alarm. "We nemen niet zomaar een egel mee die overdag wordt gezien. Dat kan namelijk wel een egel zijn die op zoek is naar voedsel voor de jongen die even verderop onder een struik zitten. Als we die egel zouden meenemen krijgen de jongen geen voedsel meer en gaan die gegarandeerd dood."
Momenteel op veel plaatsen meer egels in de opvang
Momenteel op veel plaatsen meer egels in de opvang © stichting egelopvang 't Egelhuus
Waar je op moet letten is volgens haar het gedrag. "Als ze gaan zwalken of in de zon gaan liggen, dan moet je oppassen, dan is er iets aan de hand."

Dierenambulance

De dierenambulance in Zwolle merkt het ook dat de egels problemen hebben door de droogte. "De laatste maand krijgen we inderdaad meer meldingen", zegt een medewerkster, die juist vandaag een egeltje naar de dierenarts heeft gebracht.
De dierenambulance in Zwolle brengt de gevonden egels naar Vilsteren en als daar de opvang vol is, gaan de dieren naar Staphorst. Twente is momenteel een 'zwarte plek' op de kaart, omdat de egelopvang daar vorig jaar is gesloten. Daarmee is geen zicht op het aantal egels dat daar wordt gevonden.
Als het egeltje zich oprolt, moet je ze gewoon met rust laten
Medewerkster dierenambulance Zwolle

Het gaat slecht

Het is aangetoond dat het slecht gaat met de egel; in tien jaar tijd is de helft van de egels in Nederland verdwenen. Het zou daarom logisch zijn om de egel op de Rode Lijst te zetten, maar daar staat hij nog niet op. Dagelijks komen elders in het land egels compleet uitgedroogd en vermagerd binnen, soms vol met wonden en parasieten.
Bijvoorbeeld in Zoetermeer. Die plaats had vorig jaar al een recordaantal dieren (700) in de opvang en daar gaan ze dit jaar overheen. En daar komt nu dus de droogte bovenop. De egels gaan op zoek naar drinken in vijvers en plassen en lopen daarbij het gevaar te verdrinken.
Verzwakte egels bijvoeren
Verzwakte egels bijvoeren © stichting egelopvang 't Egelhuus

Egels helpen

Wat kan je doen om de egels te helpen?
  • Zet ondiepe bakken water neer, zodat egels, maar ook andere dieren kunnen drinken.
  • Geef egels geen melk!
  • Zet ook kattenvoer neer (droogvoer of natvoer), want ze kunnen met deze droogte moeilijk eten vinden.
  • Heeft een egel wonden, rolt hij zich niet op en zet hij niet zijn stekels uit als je in de buurt komt, zit hij overdag passief buiten of heeft hij erg veel vliegen/teken/vlooien om zich heen, dan is het een verzwakte egel en kan je de dierenambulance of egelopvang bellen.
  • Vind je een nestje met baby-egels? Check dan of de moeder na een paar uur terug is. Zo niet: bel 144
  • Heb je een vijver? Zorg dan dat egels (en ook andere dieren) via een trappetje uit het water kunnen komen om te voorkomen dat ze verdrinken.
  • Als je een robotmaaier hebt, gebruik die dan alleen overdag en onder toezicht om te voorkomen dat egels slachtoffer worden, want robotmaaiers zijn regelrechte egelkillers

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.