Nieuws

Advocaat van Sanderink verzorgde verdachte betalingen aan smaadwebsite

Gerard Sanderink
Gerard Sanderink © RTV Oost
Advocaat Paul Acda heeft namens zijn cliënt Gerard Sanderink zeker 100.000 euro betaald aan de website Omrecht.nl. Op die site werd Sanderinks ex-vriendin Brigitte van Egten wekenlang zwartgemaakt. Eerder ontkende Acda in de rechtszaal dat zijn cliënt iets met die site te maken had. Van Egten heeft daarom een tuchtklacht ingediend tegen de raadsman.
Al drie eerdere advocaten van Sanderink kregen een tuchtklacht aan de broek. Alle drie omdat ze in opdracht van Sanderink dingen hadden gedaan die hun beroepsregels niet zouden toestaan. Twee van hen zijn daarvoor door de Raad van Discipline bestraft, de derde trof een schikking met Van Egten. Nu ligt de huidige advocaat van Sanderink onder vuur. Dat meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Boekje te buiten

Mr. Paul Acda uit Roermond is een gerenommeerd strafpleiter, die Sanderink sinds begin 2021 bijstaat. Hij was tot april van dit jaar ook de raadsman van Sanderinks levenspartner Rian van Rijbroek. Van Egten beschuldigt hem nu van hetzelfde als zijn voorgangers, namelijk dat hij zijn boekje ver te buiten is gegaan om zijn cliënt ter wille te zijn. Ze eist dan ook een onderzoek naar zijn handelen.

Lovende stukken

Het draait allemaal om de website Omrecht.nl, inmiddels omgedoopt tot Onrecht.nl. De site wordt beheerd door voormalig rijschoolhouder Henri Kamps uit Neede, die het platform aanvankelijk gebruikte voor zijn strijd tegen rijexameninstituut CBR. Vanaf half mei begon hij zich ineens te bemoeien met het gevecht tussen Sanderink en Van Egten. Kamps schreef lovende stukken over de Twentse ondernemer en Van Rijbroek.
Van Egten daarentegen werd voortdurend aangevallen. Kamps beschuldigde haar onder meer van liegen, chantage en het afleggen van valse verklaringen. Ook publiceerde hij uit een geheime verklaring die Van Egten bij de FIOD - de opsporingsdienst van de Belastingdienst - had afgelegd, en hij dreigde met (hernieuwde) openbaarmaking van een dubieus onderzoeksrapport, dat inmiddels door de rechter is verboden.

Betalingen bleven uit

De hele zaak over de betrokkenheid van Acda kwam aan het rollen toen Kamps zich begin augustus op zijn website ineens tegen Sanderink en Van Rijbroek keerde. Dat had te maken met het uitblijven van de laatste twee betalingen. Kamps meldde vervolgens dat de eerste twee betalingen hadden plaatsgevonden via de derdenrekening van Acda en de laatste via Meuse Properties. Hij publiceerde ook apps, mails en betalingsbewijzen van de transacties.
Kamps dreigde nog veel meer mails te openbaren, onder meer van ‘tussenpersonen’ die namens Sanderink met hem hadden gecommuniceerd. Daarop reageerde Acda met een boze mail waarin hij juridische stappen tegen Kamps aankondigde. Ook die werd door Kamps op zijn website gepubliceerd.

‘Trial by media'

Acda erkent desgevraagd tegenover De Twentsche Courant Tubantia dat er twee betalingen hebben plaatsgevonden via zijn derdenrekening. Hij is van mening dat de tuchtklacht niet in dit stadium openbaar had mogen worden. In een reactie zegt hij: "De huidige tuchtklacht past volledig in de ‘trial-by-media’ strategie van Van Egten in de diverse procedures tussen haar en mijn cliënt de heer Sanderink, nu ook nu weer de processtukken worden gedeeld met de media, voordat ook maar enig onderzoek heeft plaatsgevonden.”
De huidige tucht­klacht past volledig in de ‘tri­al-by-me­dia’ strategie van Van Egten
Paul Acda, advocaat in reactie op tuchtklacht Van Egten

Ingrijpen

Advocaat Paul Tjiam van Brigitte van Egten is verontwaardigd over het gedrag van zijn collega: „Dit is het vierde advocatenkantoor op rij dat zich voor het karretje van Sanderink en Van Rijbroek laat spannen en daarmee de gedragsregels in grove mate schendt. Dit kan zo niet langer. De Orde zou moeten ingrijpen om nieuwe excessen te voorkomen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.