Nieuws

Zwollenaar (20) krijgt 120 uur werkstraf voor geweld bij boerenprotest in Zwolle

De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland
Een 20-jarige man uit Zwolle heeft een werkstraf van 120 uur gekregen voor zijn aandeel in de rellen bij het distributiecentrum in Zwolle, begin juli. Ook kreeg de Zwollenaar een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd. Als het aan de officier van justitie had gelegen, was de man twee maanden onvoorwaardelijk de cel ingegaan.
De Zwollenaar werd bij het boerenprotest op maandagavond 4 juli door de politie in een sloot aangetroffen. De 20-jarige man gooide een fles bier en een brandend lont naar de politie, ook riep en schreeuwde hij naar de agenten.
De twintiger, stukadoor van beroep, zei zelf niet geraakt te worden door de stikstofplannen van het kabinet. “Ik had geen specifiek doel om daar te zijn”, aldus de Zwollenaar. “Er was een demonstratie, ik dacht: ik ga even kijken. Ik werd opgejaagd door de grote groep. Het was dom van mezelf.”

Forse strafeis

De officier van justitie kwam met een forse strafeis van vier maanden cel, waarvan twee maanden onvoorwaardelijk. “We willen met deze zaak een duidelijk signaal afgeven. Er zijn grenzen aan de wijze waarop je je ongenoegen mag uiten”, zei de aanklager.
“Dit soort rellen dragen bij aan de verharding en polarisatie in het stikstofdebat. Boeren die op een vredelievende manier willen protesteren, worden hierdoor in een kwaad daglicht gesteld.”

'Geen raddraaier'

De rechter ging niet mee in die strafeis, onder meer omdat de Zwollenaar geen strafblad heeft. “U bent geen raddraaier”, zei de politierechter. “Maar u gaat hier wel een grens over en u doet de boerenbeweging hier geen goed mee.” Naast de werkstraf kreeg de 20-jarige Zwollenaar een geldboete van 410 euro.
Vandaag staan nog twee andere Zwollenaren en een Kampenaar terecht voor hun rol bij de rellen van 4 juli bij het distributiecentrum in Zwolle.
Boeren blokkeerden maandag 4 juli het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle, als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Burgemeester Snijders kondigde later op de dag een noodverordening af, die om 22.45 uur inging. Toen een groep demonstranten daarop alsnog niet vertrok, greep de ME in. Zes mensen werden daarbij aangehouden voor openlijke geweldpleging. Zij gooiden met flessen naar de politie, ook werd er een shovel vernield.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.