Nieuws

Proef en Kijk bij de boer in Oldenzaal: "Zo is fietsen een feestje"

Een rondje fietsen over het platteland rond Oldenzaal, en onderweg allerlei hapjes en drankjes meepikken bij boerenbedrijven: dat is de fietstocht Proef en Kijk bij de boer. Ondanks de hitte vandaag trapten de deelnemers zo'n vijftig kilometer langs de boeren.
De meeste deelnemers arriveren per E-bike bij het startpunt, maar een enkeling heeft de fietsen meegenomen op de auto. Een stel is speciaal uit Gorinchem gekomen om het Overijsselse platteland te ontdekken: "Wij zijn zelf altijd boer geweest, en we zijn heel benieuwd hoe de bedrijven het boer zijn en horeca combineren. Het landschap is ook prachtig, toch veel kleinschaliger dan bij ons."

Schaduw

De tocht Proef en Kijk bij de boer is een initiatief van Tourist Info Oldenzaal. Organisator Miranda Nolten is blij dat het vandaag door kan gaan: "We hebben twee jaar weinig activiteiten kunnen doen door corona, maar nu zie je dat mensen er echt weer zin in hebben. We hebben ruim veertig deelnemers, dat is met dit warme weer nog een mooi aantal."
Van de organisatie krijgen de deelnemers alvast een extra flesje water mee voor onderweg. Maar de warmte valt onderweg reuze mee, merken de deelnemers: "Je fietst vaak onder de bomen, en we hebben er een lekker windje bij. De route loopt langs leuke terrasjes in de schaduw, dus wij houden het nog wel even vol."

Boeren steunen

Een vriendengroep uit Twente maakt er vooral een mooi feestje van. De fietsen zijn versierd met blauw-wit-rode vlaggetjes: "Wij steunen de boeren hè, ook door deze tocht te rijden. We komen uit de buurt, dus de omgeving kennen we wel. We doen vooral mee voor de gezelligheid. Een feestje op de fiets"
Tussen het fietsen door genieten de deelnemers van hapjes en drankjes
Tussen het fietsen door genieten de deelnemers van hapjes en drankjes © RTV Oost
De tocht voert langs vijf agrarische bedrijven in en om Oldenzaal die hun eigen producten ook verwerken en verkopen. De deelnemers aan de fietsroute kunnen rondkijken op de bedrijven en er staat overal wat lekkers klaar, van een verse smoothie bij de fruitteler tot een kaasplankje bij de kaasboerderij. "Lekker met een biertje erbij", lachen de fietsvrienden.

Onbekend

Ook voor de deelnemende bedrijven is de fietstocht een feestje, vindt Maaike Nijland van landgoed Kaamps: "Zelfs mensen die hier in de buurt wonen, weten niet wat voor mooie winkels en restaurantjes er allemaal te vinden zijn op het platteland. Op deze manier maken ze op een leuke manier kennis met een boerenbedrijf en de producten. En natuurlijk hopen we dan dat ze ook nog eens terugkomen."
De volgende Proef en Kijk fietstocht wordt gehouden op 1 september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.