Nieuws

Heldere zomernachten bezorgen de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop topdrukte

De maan zag er prachtig uit, ziet ook deze jongeman
De maan zag er prachtig uit, ziet ook deze jongeman © RTV Oost
De sterrenwacht in Lattrop moet mensen teleurstellen die een avondje naar de sterrenhemel willen kijken. Elke woensdag en zaterdag staan de telescopen op het dakterras klaar, maar door de heldere, zwoele zomernachten is de belangstelling soms te groot. "We moeten nee zeggen tegen mensen."
Afgelopen nacht hadden gasten geluk. De maan scheen volop en ook Saturnus en Jupiter lieten zich zien. "Dat zijn de mooiste objecten", zegt Arnold Tukkers van de Cosmos Sterrenwacht. Hij heeft naar eigen zeggen helemaal niets te klagen. "Het is de hele zomer al goed weer. Niet fantastisch, want er is wel wat sluierbewolking. Maar voor bezoekers is dit prima."
Benieuwd hoe zo'n sterrenkijkavond eruit ziet? Kijk dan de video:
Heldere zomernachten bezorgen de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop topdrukte

'Belangstelling neemt toe'

Campinggasten die in de buurt van Lattrop verblijven weten niet wat ze zien. "Wij komen uit Den Haag en daar hebben we heel veel lichtvervuiling. Zo'n sterrenhemel zie je daar niet", zegt een bezoeker. Maar ook Twentenaren zelf komen graag naar de sterrenwacht. "Ik ben een paar jaar geleden ook geweest dus ik weet hoe interessant het is. Nu wilde ik met m'n kinderen iets leuks doen, iets wat ze nog nooit eerder hadden gedaan", aldus een vrouw uit Enschede.
Tukkers werkt al dertig jaar bij de sterrenwacht en merkt dat de belangstelling voor het buitenaardse alleen maar toeneemt. "Vroeger kwamen hier kinderen en die waren 10, 11 of 12 jaar. Nu komen er van die hummeltjes van 5,6 of 7. Alle sterrenkijkavonden deze zomer zijn stijf uitverkocht. Dit is waar je van droomt en waar je het voor doet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.