Nieuws

Heidebrand in Hoge Hexel: brandweer kan schade beperken tot ruim halve hectare

Heidebrand in Hoge Hexel
Heidebrand in Hoge Hexel © News United / Jan Willem Klein Horstman
Vlammen hebben afgelopen nacht in Hoge Hexel ruim een halve hectare heide in de as gelegd. Het sein 'brand meester' is inmiddels afgegeven. Er wordt nog wel nageblust, dat zal naar verwachting zo'n drie uur duren.
De brand in een gebied bij de Heerdinksschotweg is rond vier uur vannacht uitgebroken, de brandweer gaat er dan ook vanuit dat het door mensen is ontstaan. Daar zijn momenteel nog geen aanwijzingen voor en het is de vraag of onderzoek naar de oorzaak nut heeft. "Midden in de nacht een natuurgebied waar spontaan een brand uitbreekt, dat lijkt me niet logisch", vertelt een brandweerwoordvoerder.
Vanwege de droogte en de slechte bereikbaarheid van het gebied, schaalde de brandweer al snel op naar zeer grote brand.

Te voet

Het gebied was met de blusvoertuigen niet te bereiken, vandaar dat de brandweerlieden er voor kozen om te voet naar de brand te gaan om een bluspoging te wagen. Ook de Handcrew Overijssel is ter plaatse gekomen om een handje te helpen.
Toen de grootste vlammen waren gedoofd, koos de brandweer ervoor om in te zetten op het tegengaan van uitbreiding. Op dat moment is het sein brand meester afgegeven. Omdat het een veengebied met een vochtige bodem betreft, is het vuur niet ver de grond ingegaan, stelt de brandweer. Dat maakt het blussen makkelijker.
Heidebrand in Hoge Hexel: brandweer kan schade beperken tot ruim halve hectare
Verse melk
Tijdens het nablussen was er voor de specialisten van de brandweer nog een verrassing. Een boer kwam met verse melk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.