Nieuws

Loonwerker uit Luttenberg koopt na bijna dertig jaar zijn oude hakselaar terug: "Apartigheid"

Hij bedacht zich geen moment toen hij hoorde waar zijn oude hakselaar stond. Hendrie Loman uit Luttenberg verkocht in 1994 met zijn vader de machine, maar sinds een tijdje staat hij weer in Luttenberg. De hakselaar en Loman zijn na 28 jaar weer herenigd. “Precies zoals hij weggegaan is, is hij teruggekomen. Apartigheid.”
Zwarte rookpluimen knallen uit de twee uitlaten als de V6-dieselmotor gestart wordt. “Ik vond altijd al dat er een mooie geluid in zat”, vertelt Loman. “Ik zat er toen ik zestien jaar was al op. Ik heb hem weer teruggekocht.”

'Alles moest harder gaan, het moest allemaal groter"

In de jaren negentig besloten zijn vader en hij dat de hakselaar weg moest. “Alles moest harder gaan, het moest allemaal groter.”
Hendrie Loman met op de achtergrond (links) de klassieker en (rechts) de moderne machine
Hendrie Loman met op de achtergrond (links) de klassieker en (rechts) de moderne machine © RTV Oost / Ties van der Heide
Voor de gelegenheid zet Loman een moderne machine naast de oldtimer. “Deze vind ik mooier”, wijst hij de rode klassieker aan. “Maar daar kun je beter op zitten met airco en alles erop en eraan”, vertelt hij over de moderne machine die hoog boven de oude uit torent.
Tijdens een etentje hoorde Loman over de plek waar zijn oude machine stond. “Bij toeval kwam iemand erachter waar hij stond. Ik heb gevraagd wat de eigenaar er mee wou. Die man had hem in 1994 gekocht, hij had er elk jaar nog zeventig of tachtig bunder maïs mee gemaaid.”

'Ik heb hier zelf zo'n beetje tien jaar opgezeten'

“De man was inmiddels tachtig jaar en hij mocht er van de cardioloog niet meer op rijden. Hij wou hem wel weer verkopen. Ik dacht meteen: het gebeurt toch nooit dat je je eigen hakselaar weer kunt kopen? De andere van dit type zijn allemaal weg naar het buitenland of gesloopt.”
De hakselaar staat weer in Luttenberg
De hakselaar staat weer in Luttenberg © RTV Oost / Ties van der Heide
Loman heeft vroeger heel wat uren op de hakselaar teruggebracht. “Ik heb hier zelf zo’n beetje tien jaar opgezeten. Ik was zestien toen ik er op ging.”

'Het gaat erom dat ik hem weer heb. Nostalgie'

Hoeveel de hereniging tussen de hakselaar en zijn oude baasje gekost heeft wil Loman liever niet vertellen. “Dat laat ik in het midden. Daar gaat het me helemaal niet om. Het gaat erom dat ik hem weer heb. Nostalgie.”
“Het komt toch nooit voor dat je zo’n ding waar je zelf mee gereden hebt weer kunt kopen? Die man vond ook mooi dat hij weer terug ging naar ons toe." Iedereen blij? "Ja!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.