Nieuws

Vijf man voor de rechter na geweld tegen politie bij boerenblokkade Zwolle

De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland
Vijf mannen staan vanmiddag voor de politierechter vanwege hun rol bij een boerenprotest in Zwolle. Op 4 juli blokkeerden boeren daar het distributiecentrum van Albert Heijn, en na het afkondigen van een noodverordening werden agenten met bierflesjes bekogeld.
Door ingrijpen van de ME kon de blokkade in Zwolle opgeheven worden. Dat ging niet zonder slag of stoot: zes mannen werden aangehouden. Vijf van hen staan vandaag voor de rechter op verdenking van 'openlijke geweldpleging'. De mannen zijn 20 tot 37 jaar oud en komen uit Zwolle, Kampen en Doornspijk.

'Sympathisanten'

Het zou niet gaan om boeren, maar om 'sympathisanten van de boeren', zoals burgemeester Peter Snijders ze de volgende ochtend noemde. "Om het maar sympathiek uit te drukken. Mensen met heel andere achtergronden." Snijders greep in nadat de blokkade 'een ander karakter kreeg' in de avonduren. Agenten zagen brandjes, vernielingen en alcoholgebruik. "Het werd grimmig, een onveilige situatie. Er kwamen ook andere mensen op af."
Op 4 juli blokkeerden boeren vanaf 05.00 uur het distributiecentrum van Albert Heijn, als onderdeel van de bredere boerenprotesten tegen het stikstofbeleid. Ook in onder meer Raalte, Deventer en Hengelo vonden blokkades plaats. Daar verliep het beëindigen van de protesten vreedzamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.