Betaald voetbal

De speciale band van Go Ahead-icoon Wietse Veenstra met PSV

Wietse Veenstra gaat scoren namens Go Ahead Eagles tegen Telstar in maart 1967
Wietse Veenstra gaat scoren namens Go Ahead Eagles tegen Telstar in maart 1967 © ANP
Hij is eerst en vooral Go Ahead-icoon. Maar Wietse Veenstra heeft ook een speciale band met PSV. 76 inmiddels en als Go Ahead zaterdagavond aftrapt tegen PSV zit hij zoals altijd naast z’n vaste maatje Dick Schneider in de Adelaarshorst.
Het is 1964. De 18-jarige Wietse Veenstra ziet een droom uitkomen. Op achtjarige leeftijd is hij al lid geworden van Go Ahead, de club waarvandaan hij op steenworp afstand is opgegroeid. Coach Frantisek Fadrhonck herkent het talent en haalt de aanvaller bij de selectie. Veenstra maakt zijn debuut in de eredivisie tegen GVAV (0-0). Een week later is PSV de tegenstander. In Eindhoven hoort Nederland op 6 september 1964 voor het eerst van Wietse Veenstra. Go Ahead wint met 3-4 en Veenstra maakt drie goals.
Veenstra: “Ik herinner me alleen dat ik drie doelpunten heb gemaakt. PSV was toen nog lang niet de ploeg die het nu was. We gingen toen met de bus naar uitwedstrijden, dat was een hele onderneming. Een jaar later deden we de uitwedstrijden altijd per trein. Het Philips-stadion was toen veel kleiner. Het was een vlakte met een paar tribunes.

Topploeg

De kranten van destijds halen de opmerkelijke prestatie van de jonge Veenstra alleen in de kantlijn aan. Het gaat vooral over het defensieve falen van PSV, niet over de puike prestatie van Go Ahead. Veenstra: “Het was het begin van een prachtige periode. Met rasechte Deventenaren als Dick Schneider, Gerard Somer en Gerrit Wüstefeld groeiden we uit tot één van de beste ploegen in Nederland. Eigenlijk waren alleen Ajax en Feyenoord beter.”
De ploeg waartegen Veenstra zijn eerste doelpunten in het betaalde voetbal maakt, wordt in 1969 zijn werkgever. Dan is hij al een ‘grote’ naam met ook twee wedstrijden voor het Nederlandse elftal. “Ik kwam er niet uit met Go Ahead. Ik wilde graag dat ze een huis voor me kochten, gekoppeld aan een vierjarig contract. Daar wilde Go Ahead niets van weten. Ben van Gelder, toen de manager van PSV, had me al laten weten dat ik altijd bij PSV welkom was. Eén telefoontje was voldoende. Toen had je nog geen zaakwaarnemers, ik belde gewoon.”
Wietse Veenstra scoort namens PSV
Wietse Veenstra scoort namens PSV © Wikimedia

Bijzondere buurman

Dan is Veenstra de duurste aankoop ooit van PSV, 375.000 gulden (nu 170.000 euro). In Eindhoven krijgt hij een bijzondere buurman, de vorig jaar overleden Willy van der Kuijlen, nog altijd de topscorer aller tijden in de eredivisie (311 goals). Veenstra: “Ja, ik kwam naast Willy te wonen. Niet dat we veel met elkaar optrokken, ik was toch de jongen uit de volkswijk in Deventer. Ik had moeite om te wennen aan de Brabantse mentaliteit. Maar Willy was op het veld wel iets heel speciaals. Ik kon hard schieten, maar Willy overtrof alles. En met twee benen hé.”
In 1971 beleeft Veenstra zijn hoogtepunt bij PSV. “We haalden de halve finale van de Europa Cup tegen Real Madrid. Thuis bleven we steken op 0-0. Uit verloren we nipt met 2-1. Ik kijk met veel plezier terug op mijn periode bij PSV. In die periode speelde ik ook de meeste van mijn negen interlands.”
Wietse Veenstra is tegenwoordig nog actief bij de Oldstars van Go Ahead Eagles
Wietse Veenstra is tegenwoordig nog actief bij de Oldstars van Go Ahead Eagles © Go Ahead Eagles

Lucratief

De internationale prestaties van PSV en Veenstra blijven niet onopgemerkt. Veenstra kan in 1971 een lucratief contract tekenen bij Club Brugge. Hij zal acht jaar in België voetballen bij Club Brugge, Racing White, RWDM en Cercle Brugge.
Anno 2022 is Veenstra al jaren weer terug in ‘zijn’ Deventer. Als Go Ahead en PSV zaterdagavond het veld betreden zit Veenstra op zijn vaste stekkie in de Adelaarshorst. Naast die andere Go Ahead-coryfee van weleer Dick Schneider. “Kowet hé, dat zit bij mij wel heel diep.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.