Nieuws

Commissariaat voor de Media kan (nu) niet ingrijpen bij lokale omroep Zwolle

Het Commissariaat voor de Media kan weinig doen aan de situatie bij RTV Focus
Het Commissariaat voor de Media kan weinig doen aan de situatie bij RTV Focus © Arnoud de Vries / RTV Oost
Het Commissariaat voor de Media ziet geen rol voor zichzelf weggelegd na de verhalen over vernederingen en grensoverschrijdend gedrag richting stagiairs bij RTV Focus. De lokale omroep van Zwolle beschikt over een licentie van het Commissariaat, en daaraan zijn geen voorwaarden over een veilige werkomgeving gekoppeld.
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) laat aan RTV Oost weten dat zij op basis van de klachten van oud-stagiairs niet kunnen ingrijpen bij de lokale omroep. "Wij keuren iedere vorm van grensoverschrijdend gedrag af en nemen meldingen hierover uiterst serieus. Over de signalen hebben wij met een vertegenwoordiger van de gemeente Zwolle gesproken. Daarbij hebben we aangegeven dat we op dit moment geen rol voor onszelf zien weggelegd", laat woordvoerder Edgar van de Pas weten.
In een reactie op de verhalen over geschreeuw, kleineren en grensoverschrijdend gedrag die twaalf oud-stagiairs vertelden aan RTV Oost, stelde de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld dat ze de klachten had doorgestuurd naar het CvdM. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het afgeven van de licentie voor de lokale omroep: in het geval van RTV Focus loopt die tot en met 2025.

Regelgeving geldt niet voor lokale omroepen

De reden dat het CvdM niet kan handelen op basis van de verhalen van oud-stagiairs ligt verscholen in de regelgeving voor lokale omroepen. Voor landelijke en regionale omroepen gelden regels op het gebied van goed bestuur, integer handelen en interne beheersing, opgesteld in de Mediawet. Maar die regels zijn niet van toepassing op lokale publieke omroepen. Van de Pas: "Dat neemt uiteraard niet weg dat van lokale omroepen verwacht mag worden dat zij zich in het uitoefenen van hun taak laten leiden door de principes die aan de bedoelde regels ten grondslag liggen."
Het CvdM heeft de gemeente Zwolle nog wel gewezen op haar betrokkenheid bij gesprekken die de staatssecretaris voor Cultuur en Media (Gunay Uslu) voert om te komen tot een gedragscode op het gebied van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Gemeente kan ook weinig

In reactie op het nieuws over de onveilige werksituatie bij RTV Focus liet wethouder Schuttenbeld al weten dat de gemeente Zwolle weinig ruimte heeft om in te grijpen bij de lokale omroep. In 2020 ontving RTV Focus voor vijf jaar een licentie van het CvdM, en in die periode heeft een gemeente "geen tussentijdse bevoegdheid over die vergunning of subsidie". Een tussentijdse evaluatie van RTV Focus die al op de planning stond, gaat na de zomer richting de gemeenteraad.
Politieke partijen (VVD, D66, PvdA en CDA) verzochten de wethouder gisteren geschokt om in die evaluatie specifiek in te gaan op een veilige werksituatie. Ondanks de beperkte ruimte voor de gemeente stelde CDA'er Van de Giessen dat de raad "moet kijken naar wat wél mogelijk is".

Geen stagiairs meer

Onderwijsinstellingen in Zwolle lieten in een reactie op de ervaringen van stagiairs al weten dat zij geen studenten meer naar RTV Focus zullen sturen voor een stage. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gaat de erkenning als leerbedrijf voor RTV Focus heroverwegen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.