Nieuws

D66-fractievoorzitter Paternotte in gesprek met Sallandse boeren: "Moet meer duidelijkheid komen"

Boer Geertjan Kloosterboer in gesprek met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte
Boer Geertjan Kloosterboer in gesprek met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte © RTV Oost
D66-Fractievoorzitter Jan Paternotte en D66-Kamerlid Tjeerd de Groot waren vanochtend in Oxe om met verschillende boeren uit de regio te praten. Het ging daarbij over het gebrek aan perspectief voor boerenbedrijven, de zorgen van agrariërs en de plannen van het kabinet. "We zijn er van overtuigd dat er iets moet veranderen, maar ook dat we boeren daarbij moeten helpen om toch hun boterham te kunnen verdienen."
Het gesprek ontstond naar aanleiding van een ludieke protestactie. Een groep boeren uit de regio doopte Bathmen tijdelijk om tot 'Westerkappeln', de vroegere Duitse partnergemeente. De Nederlandse blauw met witte plaatsnaamborden werden vervangen door de Duitse geel met zwarte variant. De achterliggende gedachte was het soepelere stikstofbeleid van onze oosterburen. Voor veel boeren voelde dat oneerlijk.

Zorgen en bedenkingen

Burgemeester Ron König (D66) en wethouder Marcel Elferink (GemeenteBelangen) waren destijds bij die actie aanwezig en beloofden zich in te spannen voor de boeren. Uiteindelijk met dit gesprek als resultaat. Een mogelijkheid om rechtstreeks de zorgen en bedenkingen van boeren te kunnen uiten aan landelijke D66-politici. Na een korte bedrijfsbezichtiging gingen alle partijen om tafel.
Tekst gaat verder onder de video
Kamerleden D66 in Salland 'de boer op' om te praten over stikstofimpasse

'Goed gesprek, deels emotioneel'

Naast acht boeren, Paternotte en De Groot zaten ook twee wethouders van de gemeente Deventer aan tafel plus Renilde Huizenga, fractievoorzitter van D66 Overijssel. Paternotte noemt het 'deels een goed gesprek' en 'deels emotioneel'. Paternotte: "Veel mensen hebben al generatie op generatie een boerenbedrijf. Er is heel veel geld klaargezet om ervoor te zorgen dat boeren een duurzamere toekomst kunnen krijgen en dat echt niet iedereen hoeft te stoppen. Maar er moet wel duidelijk worden gemaakt wat er met dat geld gaat gebeuren."
Vooral het gebrek aan perspectief en vertrouwen kwamen in het gesprek meermaals naar voren en lijken nog altijd aanwezig. Volgens Paternotte was het ook te ambitieus om dat na anderhalf uur praten weg te nemen. "Maar ik heb wel het idee dat meerdere boeren snappen dat er iets moet veranderen, alleen willen ze weten hoe ze daarbij geholpen kunnen worden."

Provincie Overijssel

Rudie Haarman, melkveehouder uit Bathmen, zat ook aan tafel. Volgens hem was te verwachten dat beide partijen na dit gesprek niet ineens dichter tot elkaar zijn gebracht. "Wij hebben onze zorgen kunnen uitspreken. Maar wat ik hoop is dat de gemeentelijke en provinciale partijvertegenwoordigers die aanwezig waren goed geluisterd hebben. Dat zij landelijk de boodschap aan D66 doorgeven om het comfort aan de provincie en deelgebieden te bieden zodat we daar wel aan de slag kunnen. Want zoals het nu gaat, komen we nergens."
Volgens Haarman zou het niets toevoegen om het verhaal van de boeren enkel aan beide landelijke politici te vertellen. Daarom werd onder andere Renilde Huizenga uitgenodigd op de boerderij in Oxe. "Ik wilde die kans aangrijpen omdat ik zie wat er allemaal gebeurt in Overijssel. Het is heel complex en we zijn echt uit elkaar gedreven."
We moeten kijken naar wat er wél kan
Renilde Huizenga, fractievoorzitter D66 Overijssel
Dat Overijsselse boeren nu hun pijlen richten op de provincie en daar hopen op meer steun, snapt Huizenga wel. "In Den Haag zijn de hoofdlijnen uitgezet, maar in de provincie moeten we het oplossen met elkaar. Ik geloof echt in de kracht van de regio." Maar hoe nu verder? "Toch weer om tafel. Ik denk dat we het lokaal moeten lossen. Hoe kunnen we in die gebiedsgerichte aanpak verder komen met elkaar en kijken naar wat er wél kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.