Nieuws

Werkstraffen voor geweld bij boerenprotesten in Zwolle, OM wilde celstraffen

De ME grijpt met een shovel en honden in bij de blokkade in Zwolle
De ME grijpt met een shovel en honden in bij de blokkade in Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland
De rechtbank in Zwolle heeft vandaag werkstraffen tussen de 80 en 120 uur opgelegd aan drie mannen uit Zwolle en een man uit Kampen voor hun rol in het boerenprotest bij het distributiecentrum in Zwolle, begin juli. Justitie wilde drie verdachten een gevangenisstraf opleggen, maar daar ging de politierechter niet in mee.
Opvallend was dat drie van de vier verdachten uit Overijssel geen boer zijn of uit een boerengezin komen. "We zien een stukadoor en een autospuiter. Wat doe je in vredesnaam bij dit soort protesten?", vroeg de officier van justitie zich af. Alle vier gooiden bierflesjes en in sommige gevallen ook andere spullen naar de politie.

Gevangenisstraffen

Justitie eiste tegen drie verdachten forse gevangenisstraffen tussen de twee en vier maanden cel en haalde daarbij het maatschappelijke debat aan. "Het begon met een stoet boeren die naar Den Haag reden tot brandjes stichten en het intimideren van politici. We willen een duidelijk signaal afgeven. Er zijn grenzen aan de wijze waarop je je ongenoegen mag uiten. Als je gaat rellen tegen de politie, kun je een stevige reactie verwachten”, zei de aanklager.
De politierechter vond het opleggen van celstraffen te ver gaan, maar benadrukte wel dat het geweld dat de vier verdachten pleegden 'niet bijdragen aan de boerenbeweging'. "Met dit gedrag is een grens overgegaan en dat moet bestraft worden."
Boeren blokkeerden maandag 4 juli het distributiecentrum van de Albert Heijn in Zwolle, als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Toen een groep demonstranten bij het ingaan van de noodverordening om 22:45 uur alsnog niet vertrok, greep de ME in. Zes mensen werden daarbij aangehouden.

'Boeren steunen'

Een 37-jarige Zwollenaar kwam naar eigen zeggen naar het boerenprotest om de boeren te steunen. “Mijn intentie was goed. Ik vind dat de boeren voor zichzelf moeten opkomen”, zei de man.
De Zwollenaar zat zichtbaar gespannen voor de politierechter. “Ik heb een fles gegooid, dat geef ik toe. Het was heel dom, ik doe het zeker niet weer”, zei hij met trillende stem. De verdachte schrok van de strafeis van vier maanden cel. “Ik ben speechless.”
De politierechter legde de Zwollenaar een werkstraf van 120 uur op en een geldboete van 410 euro. Diezelfde straf kreeg een 20-jarige inwoner van Zwolle, die eveneens geen boer is. "Ik werd opgejaagd door de grote groep. Het was dom van mezelf", zei hij.
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle
De politie grijpt in bij de blokkade in Zwolle © Persbureau Noord Oost Nederland

Derde verdachte

Een andere, eveneens 20-jarige man uit Zwolle, kwam 'voor de gezelligheid' naar het boerenprotest bij het distributiecentrum in de provinciehoofdstad. "Ik vond het gewoon gezellig", zei de Zwollenaar, die na meerdere biertjes naar eigen zeggen aangeschoten was en zich tegen de politie keerde. "Ik heb me mee laten sleuren. Het is dom wat ik gedaan heb."
De Zwollenaar zei 'nooit naar de tv te kijken en eigenlijk niet te weten wat stikstof is'. In tegenstelling tot de andere drie verdachten, eiste de officier van justitie tegen de man een werkstraf, vanwege diens persoonlijke omstandigheden. De politierechter legde hem een taakstraf van 80 uur en een boete van 410 euro op. Als de man de komende twee jaar alsnog in de fout gaat, krijgt hij 40 uur extra taakstraf.
Met dit gedrag is een grens overgegaan
Politierechter

Uit boerenfamilie

Een vierde verdachte, een 23-jarige man uit Kampen, komt wel uit een boerenfamilie. De man gooide bij het boerenprotest flessen naar de politie. "Ik ben meegesleurd door de menigte", zei de Kampenaar. "Maar het gaat me wel enorm aan het hart wat de toekomst brengt. Dat was ook de reden dat ik daar was." Hij kreeg een werkstraf van 120 uur en een geldboete van 410 euro opgelegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.