Nieuws

Helikopter laat zien hoe hoog eventuele windmolens Zwartsluis worden

De helikopter op 220 meter boven het centrum van Zwartsluis
De helikopter op 220 meter boven het centrum van Zwartsluis © Jansema Media / Henk Kuik
Al ruim duizend inwoners van Zwartsluis hebben een bezwaar ingediend tegen de komst van windmolens aan de rand van hun dorp. Als klap op de vuurpijl van het ‘windmolenprotest’ vloog vrijdagavond een helikopter over het dorp, zodat inwoners van het dorp zelf konden zien hoe hoog tweehonderd meter is.
De gemeente Zwartewaterland heeft twee locaties op het oog voor het bouwen van windmolens. De éérste locatie ligt aan de rand van Zwartsluis en de tweede locatie ligt in de weilanden van Genne, achter Hasselt. Op één van deze twee locaties worden de molens hoogstwaarschijnlijk neergezet. In september moet de gemeenteraad van Zwartewaterland een voorkeur uitspreken voor één van deze twee plekken.
Maar veel Sluzigers zien dat niet zitten. Vanuit de Ondernemerskring, belangengroep Fortresse én bezoekerscentrum Sluuspoort, werd een actie opgezet om in opstand te komen tegen de komst van molens. De tegenstanders vinden onder andere dat het naastgelegen Natura2000 gebied er onder lijdt, het dorpsaangezicht wordt verpest en dat er ruimte wordt opgeslokt. Van de nog geen vijfduizend inwoners dienden al zeker duizend mensen bezwaar in.

'Dorp beetje opschudden'

Omdat mensen nog tot en met dit weekend een zienswijze in kunnen dienen, vond Geert Terwel het tijd voor een laatste actie om zijn dorpsgenoten te attenderen op de eventuele komst van windmolens. De vastgoedondernemer is bestuurslid van de Ondernemerskring en verzet zich fel tegen de komst van eventuele windmolens. Vrijdagavond huurde hij dan ook een helikopter die over het dorp vloog. “Zo kunnen mensen zien hoe hoog tweehonderd meter is. Dat wil je niet in je dorp”, zegt Terwel.
De helikopter werd aangekondigd in lokale media.
Ondanks dat het nog niet zeker is dat de molens daadwerkelijk tweehonderd meter hoog worden, is de kans zeker aanwezig. “Dit past bij een groot industrieterrein naast een grote stad, maar niet naast een klein plaatsje dat het moet hebben van toerisme. Daarnaast heeft ons dorp nog maar één lap grond waar bedrijven op kunnen bouwen, precies het gebied waar de gemeente mogelijk windmolens wil plaatsen”, aldus het bezwaar van Terwel.

Raadsleden uitgenodigd

Hij nodigde raadsleden uit om te komen kijken naar de helikopter. Zij beslissen tenslotte over de locatie en hoogte van de molens. Plan was om in een open bus naar de plek te rijden waar de molens eventueel komen te staan. Daar aangekomen was de helikopter alweer vertrokken, maar Geert Terwel is tevreden over het verloop. “Zwartsluis heeft kunnen zien hoe hoog dit is, daar ging het mij om”, aldus Terwel.

Volgende maand meer duidelijk

Volgende maand moet de gemeenteraad zich buigen over de kwestie. Dan zal duidelijk worden of het gebied in Zwartsluis daadwerkelijk in aanmerking komt voor het opwekken van energie. De aanwezige raadsleden lieten zich nog niet uit over hun persoonlijke voorkeuren wat betreft windmolens in Zwartsluis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.