nieuws

Provincie keurt begroting Twenterand goed, preventief toezicht opgeheven

Gemeentehuis Twenterand
Gemeentehuis Twenterand © DTCT / Frans Nikkels
De provincie Overijssel heeft de vernieuwde begroting van de gemeente Twenterand goedgekeurd. Dat betekent dat het preventief toezicht op de gemeente van de baan is. Twenterand blijft nog wel onder de aandacht van de provincie.
In december werd bekend dat de begroting van Twenterand niet sluitend was, waarop de provincie de gemeente onder toezicht stelde. Zolang het toezicht geldt, moet de gemeente voor een begrotingswijziging toestemming aan de provincie vragen. Twenterand kreeg tijd om de begroting te herstellen.

Nieuwe begroting

Het college van burgemeester en wethouders wilde een aantal bezuinigingen doorvoeren, maar de gemeenteraad kwam vervolgens met eigen wensen waar financieel nog geen dekking voor is gevonden. Hierdoor zijn de begroting en de meerjarenraming niet met elkaar in evenwicht. Ook is een bezuiniging die volgend jaar zou worden ingevoerd uitgesteld tot 2016.
De gemeenteraad van Twenterand stelde op 10 februari een nieuwe begroting vast. Volgens Gedeputeerde Staten heeft de gemeente nu laten zien dat het meerjarenplan structureel en reëel in evenwicht is. Daarop werd de nieuwe begroting goedgekeurd en het preventief toezicht opgeheven. De gemeente Haaksbergen is de enige gemeente in Overijssel die nog wel onder toezicht staat van de provincie. Dat toezicht geldt voor de rest van het jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.