Nieuws

Verschillende plaatsen maken zich op voor Indië-herdenking

16 omgekomen Almelose militairen voormalig
Nederlands-Indië herdacht in Almelo
16 omgekomen Almelose militairen voormalig Nederlands-Indië herdacht in Almelo © RTV Oost / Niki Nijboer
Op meerdere plekken in de provincie wordt morgen de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Onder meer in Deventer, Hardenberg, Holten, Steenwijk en Zwolle vinden herdenkingen plaats. In het Hagenborghpark in Almelo werden de zestien gesneuvelde Almelose militairen afgelopen vrijdag al herdacht.
Op 14 augustus 1945 capituleerde Japan en was de Tweede Wereldoorlog echt afgelopen voor Nederland. Een dag om stil te staan bij het leed dat een groot deel van de samenleving diep getroffen heeft.
Indiëherdenking in Almelo
Tientallen mensen woonden vrijdagmiddag de ceremonie in Almelo bij. Op het monument in de stad staan de namen van zestien oorlogsveteranen. Er werd stilgestaan bij één van de slachtoffers in de oorlog: Henk Beverdam, die in 1949 op 21-jarige leeftijd omkwam bij een aanval van het Indonesische verzet op een Nederlandse patrouille. Daarnaast was er een minuut stilte en werden er kransen gelegd.
In de meeste Overijsselse plaatsen vindt de herdenking 15 augustus plaats. Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland ruim twee miljoen mensen met wortels in het voormalig Nederlands-Indië. Mensen met een Indische, Molukse, Papoea, Chinese of Indonesische achtergrond. Op 15 augustus wordt stilgestaan bij de gedeelde geschiedenis.
Voor de herdenking heeft de gemeente Zwolle de omgekeerde vlaggen die zijn opgehangen vanwege de boerenprotesten, verwijderd. "Op zo'n dag hoort correct te worden gevlagd", stelt de gemeente Zwolle. "We vinden dat het standpunt achter de omgekeerde vlaggen nu wel gemaakt is, nog langer voegt niets toe."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.