Nieuws

Gondelvaart in Belt-Schutsloot: Klapstoel, koelbox, camera en genieten maar!

Spectaculaire grote gondels bij de 82e gondelvaart in Belt-Schutsloot
Spectaculaire grote gondels bij de 82e gondelvaart in Belt-Schutsloot © RTV Oost
Een recordaantal van rond de zeventienduizend bezoekers bekeek vrijdagavond de traditionele gondelvaart in Belt-Schutsloot. De 500 inwoners hebben maanden gewerkt aan acht enorme gondels . Na twee gondelvaartloze jaren had het publiek echt weer zin in een feestje op een zwoele zomeravond.
De oevers van de grachten in Belt-Schutsloot zijn een uur voor de afvaart al afgeladen met mensen op kleedjes of klapstoelen, en voorzien van grote koelboxen vol bier en fris. De liefhebbers weten het, bij een gondelvaart moet je een beetje geduld hebben. "Ik ben zo blij dat het nu weer kan", glundert een vrouw , "het was even sjouwen met de stoelen maar we houden het hier wel de hele avond uit."
Gondel 'Slapstick' van bouwgroep Goed Zat
Gondel 'Slapstick' van bouwgroep Goed Zat © RTV Oost

"Alles perfect"

Vlak voor vertrek leggen de bouwers nog de laatste hand aan hun gondels. De jury is streng, niet alleen de gondel zelf moet er perfect uitzien, maar ook de muziek en verlichting telt mee, net als de kleding en de acteerprestaties van de figuranten op de gondel.
Op de bloemengondels worden nog gauw wat dahlia's op lege plekjes geplakt: "Met dit weer krimpen ze iets", vertelt een bouwer van 'de Siepels'. Ze verleppen ook wat sneller. maar vanavond houden ze het nog wel uit."

Minder gondels

Het aantal van acht gondels is iets minder dan andere jaren. Na twee coronajaren zijn er bouwgroepen gestopt of samengevoegd. Maar de drijvende spektakelstukken zijn wel groter en gedetailleerder dan ooit. Op de gondels worden ook hele theaterstukken opgevoerd, compleet met kostuums en schmink.
"In het donker is het eigenlijk nog mooier"
"In het donker is het eigenlijk nog mooier" © RTV Oost
"Dit is wel de mooiste gondelvaart tot nu toe", bewondert een echtpaar vanaf een kleedje. "Wat een prachtige gondels. Maar komen er niet meer? Nee? Gelukkig komen ze straks nog een keer langs. In het donker met verlichting is het eigenlijk nog mooier."

Winnaars

Grote winnaar dit jaar is bouwgroep de Siepels met hun spectaculaire creatie '(B)rock'n piloot'. Een hommage aan de rockband AC/DC, uitgevoerd met 135.000 dahlia's en allerlei bewegende onderdelen. Zij krijgen de eerste prijs voor de bloemengondels, de publieksprijs en de figuratieprijs. De stijlvolle zwartwitte gondel 'Slapstick' van Goed Zat is eerste bij de allegorische gondels.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.