Nieuws

Voor één keer mag het: kamperen midden in de binnenstad van Enschede

Kamperen op het Van Heekplein in Enschede
Kamperen op het Van Heekplein in Enschede © 1Twente
Voor het derde achtereenvolgende jaar konden camperbezitters een nachtje doorbrengen op het Van Heekplein in Enschede. Een kleine zeventig campers, in alle soorten en maten, stonden gebroederlijk naast elkaar. De kampeerders genoten van lekkere livemuziek, een goed glas bier, wijn of fris en elkaars gezelschap. Inmiddels is de camping-for-a-day uitgegroeid tot een traditie en voor menig bezoeker voelt het als een reünie.
Kamperen mag je in Nederland absoluut niet overal en al helemaal niet in de binnensteden. Er is voor zover organisator Inge Schuller tot Peursum weet, maar één plek waar dat wel kan: op het Van Heekplein in Enschede. Weliswaar maar één nacht per jaar, maar toch. “In 2020 wilden we de eerste editie in het vroege voorjaar houden, maar vanwege corona lukte dat niet”, vertelt Schuller tot Peursum. “Een paar maanden later was er gelukkig weer het nodige mogelijk en dat weekend in augustus beviel ons en de campinggasten prima, dus dat hebben we zo gehouden.”
Kamperen op het Van Heekplein in Enschede
Schuller tot Peursum is van de organiserende stichting Reuring op het Van Heekplein. “Met deze binnenstadscamping willen we de zondagmarkt onder de aandacht brengen. En dat lukt prima vanwege alle media-aandacht die we krijgen. Daarnaast vinden de bezoekers van de zondagmarkt het leuk om zich te vergapen aan al die bijzondere campers, en omgekeerd geven de campereigenaren maar wat graag uitleg over hun bijzondere voertuigen. De sfeer is daardoor altijd opperbest.”

Campinggasten uit het hele land

De campinggasten komen deze avond vanuit onder meer Amstelveen, Alkmaar, Den Bosch, Soest en het uiterste noorden van Friesland. In schattige Volkswagenbusjes, luxe slagschepen en in oldtimers met honderdduizenden kilometers op de teller.
Met eentje uit de laatste categorie kwamen Pieter en Froukje met hun drie kinderen uit Oosternijkerk rijden, een plaatsje ten noorden van Dokkum. Hun Mercedes heeft al een leven als verhuiswagen en rijdende hondenkennel achter de rug.
Kamperen op het Van Heekplein in Enschede
Kamperen op het Van Heekplein in Enschede © 1Twente
Froukje: “Toen Pieter er zes jaar geleden mee aan kwam, vond ik het eerst maar niks, zo’n ouwe bak. Maar inmiddels kunnen we niet meer zonder. Ik wil ‘m nooit meer kwijt!” Ook al verbruikt het ding motorolie zoals een gemiddelde personenwagen benzine slurpt: op vakantie naar Frankrijk ging er een grote jerrycan olie doorheen!
Een stel uit Soest wil hun tot camper omgebouwde Volkswagenbusje ook nooit meer kwijt: “Wij zijn echte kampeerders. Een hotel? Ons niet gezien! Wij willen rijden, mooie plekjes ontdekken en leuke mensen ontmoeten.” Hij glimlacht: “Als we vanavond een hotel in Enschede hadden geboekt hadden we jullie toch niet ontmoet?”

Zondagmarkt

Het is nu de derde keer dat er gekampeerd kan worden op het Van Heekplein. Volgens Inge Schuller tot Peursum groeit het aantal campers gestaag, maar is met een kleine zeventig de max wel bereikt: “We begonnen twee jaar geleden met veertig campers, vorig jaar waren het er ruim vijftig en nu hebben we er dus bijna zeventig. Daarmee staat het plein zo goed als vol. We moeten inmiddels ook ‘nee’ verkopen. Er moet namelijk zondag ook ruimte blijven voor de standhouders van de zondagmarkt. Die bouwen hun kramen op tussen de campers.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.