nieuws

Landschap Overijssel geschokt na opkrikken geluidsnorm voor vliegveld Twente

Luchthaven / vliegveld Twente bij Enschede
Luchthaven / vliegveld Twente bij Enschede © TC Tubantia / Frans Nikkels
Landschap Overijssel is geschokt over het plan dat de gemeente Enschede afgelopen week presenteerde om de geluidsnormen rondom Vliegveld Twente te vergroten, ook tijdens het broedseizoen.
Ten zuiden van de landingsbaan liggen de voormalige werkparken de Strip en Oostkamp. Vorige week is de definitieve nota met daarin de uitgangspunten voor het omgevingsplan voor de werkparken vastgesteld door burgemeester en wethouders. In het plan geeft de gemeente alle ruimte om in een groot gebied van 430 hectare de geluidsknop open te draaien zonder rekening met anderen te hoeven houden.
Het betreft een gebied waar mensen wonen en waar volop natuur is met wandel- en fietspaden. Naar de effecten op flora en fauna in omliggende natuurgebieden is geen onderzoek gedaan. Onacceptabel, vindt Landschap Overijssel.

De gemeente stelt een omvangrijke geluidscontour in van 50 decibel. Deze geluidscirkel ligt op ongeveer 1.150 meter vanaf de Strip op het vliegveld. Dat betekent dat aan de rand van de cirkel het geluidsniveau gemiddeld nog 50 decibel mag zijn. 

Mogelijkheden voor een motorcross en een dragrace

De geluidscontour geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om motorcrosses te organiseren, waarbij het geluidsniveau op de Strip ruim boven de 110 decibel uit kan komen. Dat is vergelijkbaar met een rockconcert. Dit past binnen de geluidscontour, zolang het vervolgens maar lang genoeg stil is om aan de rand van de geluidscontour gemiddeld uit te komen op 50 decibel.
Landschap Overijssel ziet het gebied tussen Hengelo, Enschede en Oldenzaal als hét Central Park van Twente. Een prachtig groen gebied tussen de steden waar natuur hand in hand gaat met menselijke activiteiten. Daarom heeft ze een bijdrage geleverd aan een integraal omgevingsplan dat ruimte biedt voor ontwikkeling en rekening houdt met de bestaande en potentiële kwaliteiten van de omgeving, zoals recreatie, paardensport en zorg/wellness.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.