Nieuws

Minste 'hufterboetes' in Tubbergen, in Enschede de grootste stijging van het land

In Enschede steeg het aantal boetes flink: volgens de gemeente omdat een camerasysteem nu de binnenstad controleert in plaats van boa's
In Enschede steeg het aantal boetes flink: volgens de gemeente omdat een camerasysteem nu de binnenstad controleert in plaats van boa's © RTV Oost
Boetes voor wildplassen, geluidsoverlast of rechts inhalen: in Tubbergen worden ze nauwelijks uitgedeeld. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in de gemeente de minste zogeheten 'hufterboetes' zijn uitgedeeld in 2021. In Enschede steeg het aantal uitgedeelde prenten in deze categorie juist het hardst van heel Nederland.
In geen enkele Nederlandse gemeente werden in 2021 verhoudingsgewijs zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in Tubbergen. Het eindtotaal komt uit op slechts 0,7 boetes per 1000 inwoners. Ook in Dinkelland blijken de inwoners zich goed te gedragen (1,1 op 1000). In grote steden in Overijssel greep de politie een stuk vaker in. Op de 1000 inwoners ontving Almelo 18,4 boetes, Zwolle 17,0, Deventer 18,7 en Enschede zelfs 47,4.
RTL Nieuws keek naar 175 verschillende 'ergernis veroorzakende vormen van gedrag' en analyseerde de boetecijfers uit 2021 van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daarbij gaat het bijvoorbeeld om wildplassen, foutparkeren, het achterlaten van straatafval en het veroorzaken van geluidsoverlast.

Grootste stijging in Enschede

In geen enkele andere gemeente steeg het aantal uitgedeelde hufterboetes zo hard als in Enschede. In 2020 schreef de politie daar nog 2124 boetes uit, afgelopen jaar kwam dat aantal uit op 7614: dat komt neer op 3,5 keer zoveel. Landelijk staat Enschede nu op plek zes van gemeenten met de meeste hufterboetes.
De stijging zou veroorzaakt zijn door een camerasysteem met kentekenherkenning in de binnenstad, zo stelt de gemeente tegenover RTL Nieuws. In de binnenstad zijn auto's en scooters verboden sinds 1 september 2020. Eerst handhaafden boa's die regel, inmiddels gaat dat voornamelijk via het camerasysteem. Wie met de auto langs de camera's rijdt, krijgt automatisch een envelop op de mat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.