Nieuws

Stop Afvalwater Twente stapt naar Raad van State: 'Bang dat injecties weer starten'

De Stichting Stop Afvalwater Twente stapt naar de rechter
De Stichting Stop Afvalwater Twente stapt naar de rechter © RTV Oost
De Stichting Stop Afvalwater Twente maakt de gang naar de Raad van State. De SSAT vreest dat de olieproductie in Schoonebeek binnenkort weer opgestart zal worden, en daarmee ook de injecties van afvalwater in de Twentse bodem. "Het is tegelijk ook een statement. Zolang niet is gezegd dat de NAM definitief stopt, blijven wij actief", zegt voorzitter Freddy Mensink.
Eind van dit jaar moeten de afvalwaterinjecties in Twente beëindigd worden, zo sprak de Tweede Kamer in april uit via verschillende moties. Desondanks stapt de SSAT nu ook nog naar de rechter, een zaak waarvan ze verwachten dat die pas in oktober of november voor zal komen.
Is dat niet overbodig? "Dat zou je kunnen zeggen, maar de Tweede Kamer heeft wel vaker moties aangenomen", reageert Mensink. "Zolang de vergunning nog geldig is, komt de staatssecretaris daar ook niet zomaar onderuit. We zijn veel te bang dat het binnenkort weer start." Staatssecretaris Hans Vijlbrief durfde in april nog niet toe te zeggen dat Twents afvalwater verleden tijd is.

'Blijft actueel'

Het is de grote vrees van de SSAT: dat de injecties van afvalwater vandaag of morgen toch weer opgestart zullen worden. De toezichthouder had hier nog veel vragen over, een definitief besluit wordt eind deze maand of in september verwacht. Mensink: "De NAM wil het verplaatsen naar Drenthe, maar daar is nog geen vergunning voor. Dan is Twente het enige alternatief, dus het blijft heel erg actueel."
Hans Vijlbrief (l) staatssecretaris mijnbouw en Freddy Mensink (r) voorzitter Stop Afvalwater Twente
Hans Vijlbrief (l) staatssecretaris mijnbouw en Freddy Mensink (r) voorzitter Stop Afvalwater Twente © RTV Oost

Herstart blokkeren

Het doel van de stap naar de Raad van State is dan ook: een eventuele herstart blokkeren. "We willen dat absoluut voorkomen." De SSAT ziet daar verscheidene redenen voor, zoals bijvoorbeeld een gebrek aan monitoring. "We denken dat we zeker niet kansloos zijn bij de Raad van State. Tegelijkertijd is deze stap ook een manier om het thema actueel te houden, de druk te laten toenemen en het kan straks een reden zijn om te zeggen: zolang deze zaak loopt, zou de NAM niet mogen herstarten", verklaart Mensink. .

Al sinds 2015

De strijd tegen het wegpompen van immense hoeveelheden vervuild afvalwater in de Twentse bodem duurt inmiddels jaren; de SSAT werd in 2015 opgericht. "Zo kan het absoluut niet verder en daar willen we de rechter van overtuigen", schrijft de SSAT in het bericht waarin ze de stap naar de rechter aankondigt. "Het mag niet zo zijn dat de NAM weer toestemming krijgt om de olieproductie in Schoonebeek en de daarmee gepaard gaande injecties van afvalwater in de Twentse bodem weer op te kunnen starten."
De stichting stelt dat de risico's en gevaren voor mens, dier en milieu enorm zijn toegenomen in de afgelopen jaren. "We vrezen voor een rampscenario in de toekomst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.