Nieuws

Overvolle treinen naar Berlijn, NS vraagt binnenlandse reizigers niet in te stappen

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
Het is druk in de trein naar Berlijn. NS International spreekt zelf van 'overvolle' treinen en raadt mensen aan om vooraf een zitplaats te reserveren. Mensen die niet naar het buitenland reizen, wordt gevraagd de trein te mijden. Daarnaast zorgen werk aan het spoor in Duitsland en personeelstekorten bij de treinvervoerder ervoor dat de verbinding met meer problemen kampt.
Gistermiddag stopte de trein op de lijn Berlijn-Amsterdam op het station in Hengelo, omdat de airco niet werkte. Een grote groep passagiers strandde daardoor op het Hengelose station. "Dit was een specifiek airco-probleem, maar er zijn meer problemen met internationale reizen", zegt NS-woordvoerder Sonja Pauw.

Zitplaats reserveren

Veel mensen kiezen er volgens NS voor om deze zomervakantie in Duitsland door te brengen en er per trein naartoe te reizen. "Dat is goed nieuws, maar het kan ook een keerzijde hebben", zegt Pauw, wijzend op de drukte in de trein.
"We informeren reizigers daarover en adviseren hen bijvoorbeeld om vooraf een zitplaats te reserveren. Daarnaast verzoeken we ook binnenlandse reizigers om gebruik te maken van de reguliere treinen in plaats van de Berlijn-trein, zodat daar een plekje vrij blijft voor de reiziger die wel de grens over reist."
De trein van Amsterdam naar Berlijn stopt drie keer in Overijssel: op station Deventer, Almelo en Hengelo.

Werk aan spoor en personeelstekorten

Het blijft niet bij alleen de drukte: door werk aan het spoor in Duitsland moet de trein regelmatig omrijden, waardoor reizigers langer onderweg zijn. Ook kampen zowel NS als Deutsche Bahn (DB) met personeelstekorten, waardoor tot begin september de eerste, vroege trein vanuit Overijssel naar Berlijn niet rijdt. Ook de eerste trein vanuit Duitsland rijdt niet, waardoor er twee treinen per dag minder rijden.
Als NS wel voldoende personeel zou hebben, is extra treinen inzetten ook niet direct mogelijk, zegt Pauw. "We hebben geen parkeerplek voor treinen die naar Duitsland kunnen rijden en momenteel niet worden gebruikt. We rijden wat mogelijk en gepland is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.