Nieuws

Kurkdroog op Sallandse Heuvelrug: "We hebben wekenlang zachte regen nodig"

De zogenoemde pingoruïne bij Zuna is bijna volledig drooggevallen
De zogenoemde pingoruïne bij Zuna is bijna volledig drooggevallen © RTV Oost
Poeltjes staan droog, bomen laten hun bladeren al vallen en de grond is overal kurkdroog. Op de Sallandse Heuvelrug is goed te merken dat er al een tijd geen druppel regen is gevallen. Het baart Staatsbosbeheer zorgen, want de droogte gaat ten koste van planten- en dierensoorten in het gebied.
"Kijk, dit gebied is normaal gesproken kletsnat." Boswachter Ine Nijveld staat in Zuna, aan de rand van de Sallandse Heuvelrug. "Hier in deze poel staat gewoonlijk het water zo ongeveer tot aan je knieën. Nu is het bijna helemaal drooggevallen."
Boswachter Ine Nijveld laat de droogste plekken op en rond de Sallandse Heuvelrug zien
Het gebied, ook wel de Pingoruïne genoemd, is normaal gesproken een nat gebied. Om het gras te maaien is altijd een wetlandtrack nodig, een speciaal voertuig dat overweg kan met drassige ondergronden. Nu rijden 'gewone' maaitrekkers door het gebied. Het geeft aan hoe kurkdroog de ondergrond is.

Vissen verplaatst

"Vorige week hebben we hier met behulp van sportvisserij Oost-Nederland nog een heleboel vissen gevangen", zegt Nijveld. "Ze zijn elders in dieper water uitgezet. Er staat nauwelijks nog water in de poel. In het voorjaar zou deze droogte nog grotere gevolgen hebben, voor de trekvogels bijvoorbeeld. Die struinen het gebied af en vangen kikkertjes of wormen, maar door de droogte is het bodemleven grotendeels verdwenen. De vogels kunnen hier dan niet meer aan voedsel komen."
Verderop in het gebied kleuren de bladeren van sommige bomen al bruin en vallen al de nodige bladeren. "De bomen spelen in op de droogte", vertelt Nijveld. "Via het blad verdampt de boom heel veel vocht. Door het blad te laten vallen bespaart 'ie dat. Eigenlijk een soort beschermingsmechanisme. Vervroegde herfst."

'Systeem komt onder druk te staan'

Het beeld van de uitgedroogde natuur baart Nijveld zorgen. "We hebben nauwelijks regen gehad en daarbij zakt het grondwater ook. De droogte komt dus eigenlijk van twee kanten. Je ziet dat de natuur te lijden heeft als het zo lang droog blijft. Het systeem komt daardoor onder druk te staan. Alles staat met elkaar in verbinding in de natuur. Als er één schakeltje wegvalt door de droogte, zullen er meer uitvallen. Bijvoorbeeld een bepaalde plant hier door de droogte niet meer kan groeien, dan zal het vlindertje dat de plant gebruikt om eitjes af te zetten, hier ook niet meer zijn."
De heide lijkt nog niet zwaar te lijden onder de droogte
De heide lijkt nog niet zwaar te lijden onder de droogte © RTV Oost
Om de natuur te laten herstellen, is wekenlang zachte regen nodig, legt Nijveld uit. "Stortbuien hebben weinig effect. Dan slaat de grond dicht en wordt het water niet opgenomen. Maar als het lange tijd zacht gaat regenen, dan zie ik de natuur zich hier weer herstellen voor een groot deel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.