Nieuws

E-bike verovert fietsvierdaagse in Overijssel: "Deelnemers genieten van langere routes"

E-bikes populairste fiets tijdens Euregio Fietsvierdaagse Denekamp
E-bikes populairste fiets tijdens Euregio Fietsvierdaagse Denekamp © RTV Oost
De e-bike is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Bij de Euregio Fietsvierdaagse in Denekamp, die deze week van start is gegaan, merken ze dat ook. Dat betekent dat er meer lange afstanden gefietst worden dan voorheen. Vooral de 40 en 60 kilometer zijn populair onder de e-bikers. Maar is fietsen met een motortje niet een klein beetje valsspelen?
Walter Vollenbroek van de Euregio Fietsvierdaagse Denekamp vindt in ieder geval van niet. "Je kunt nu langere routes uitzetten voor de doelgroep. Zij kunnen dus genieten van een groter deel van de de regio tijdens de vierdaagse. De senioren zijn voor ons een belangrijke doelgroep, dus de e-bike domineert wel de Fietsvierdaagse", zegt Vollenbroek.
Rond een uur of negen in de ochtend is het een komen en gaan van fietsers aan de start. De meesten op een e-bike. De fietsers die een lange afstand van 100 kilometer fietsen, zijn dan al grotendeels vertrokken op de racefiets. Nu staan er vooral e-bikes in alle soorten en maten geparkeerd.
Met e-bike aan de Fietsvierdaagse deelnemen is geen 'vals spelen'

90 procent e-bikes

"Op de kortere route van 25 kilometer zijn het vooral gezinnen met kinderen die niet op een e-bike fietsen. Op de afstand van 40 en 60 kilometer is het ongeveer 90 procent e-bikes die je ziet", zegt Walter Vollenbroek. Het betekent volgens hem dat deelnemers steeds later vertrekken omdat ze een hogere snelheid halen op de accu-fiets.
Er werden in 2021 meer elektrische fietsen verkocht dan 'gewone fietsen'
Er werden in 2021 meer elektrische fietsen verkocht dan 'gewone fietsen' © RTV Oost
De deelnemers zelf vinden het normaal dat ze op een e-bike fietsen. "Vanwege mijn leeftijd zou ik anders niet zo'n afstand kunnen fietsen", zegt Ben Kemers. De Ommenaar zegt dat je ook met e-bike wel degelijk moet bewegen: "Anders sta je stil." Een enkeling heeft een fiets zonder accu. "Zolang het nog kan, doe ik het zonder e-bike. Het is toch mooi dat door een e-bike iedereen mee kan doen? Als het niet meer op een gewone fiets kan, dan ga ik ook op een e-bike."
Meer dan de helft van de nieuw verkochte fietsen in 2021 betrof een e-bike. (bron: GfK/Bovag). Het aantal elektrische fietsen in Nederland is toegenomen tot 4,9 miljoen stuks. Een op de drie Nederlanders heeft één of meerdere elektrische fietsen. Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een representatief onderzoek onder Nederlanders. De e-bike is intussen goed voor meer dan 76 procent van de totale omzet uit fietsverkoop en de gemiddelde verkoopprijs bedroeg in 2021 op één euro na 2.400 euro, ruim 6 procent meer dan in 2020. De elektrische fietser heeft volgens Multiscope 'een duidelijk profiel'. "Eigenaren van e-bikes zijn vaak ouder dan 50 jaar en hebben een modaal tot twee keer modaal inkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.