Nieuws

Failliet zonnepanelenbedrijf Solar Group Twente overgenomen: Zolarius nieuwe naam

Het failliete zonnepanelenbedrijf Solar Group Twente is overgenomen door een groep investeerders en gaat als Zolarius aan de slag.
Het failliete zonnepanelenbedrijf Solar Group Twente is overgenomen door een groep investeerders en gaat als Zolarius aan de slag. © RTV Oost
Het failliet verklaarde zonnepanelenbedrijf Solar Group Twente uit Enschede is overgenomen. Ruim een maand nadat het bankroet werd uitgesproken, heeft een groep investeerders zich bij de curator gemeld. Het nieuwe bedrijf gaat straks aan de slag onder de naam Zolarius. Uitvalsbasis wordt het bestaande bedrijfsgebouw aan de Lenteweg in Enschede. Begin september al moeten de eerste zonnepanelen worden geïnstalleerd.
Over wie de investeerders zijn en een overnamesom laat interim-directeur Marcel Oogink zich niet over uit: "Dat is iets waar ik niet over kan uitweiden."

Gevulde orderportefeuille

De Solar Group Twente had een goed gevulde orderportefeuille, maar was onder meer door de explosieve prijsstijgingen voor materialen en langere leveringstijden in de problemen geraakt.
Ooit in 2017 begonnen als eenmansbedrijf, ging het begin 2020 op in een bv. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak, maakte het bedrijf een onstuimige groei door.

Slachtoffer eigen succes

De landelijk opererende onderneming werd echter min of meer het slachtoffer van het eigen succes. De zaken liepen voortvarend, maar het bedrijf kreeg te maken met externe factoren, waar het verder geen invloed op had.
Door corona werden de toelevertijden langer en stegen de transport en andere kosten. Ook de inkoopprijzen voor de zonnepanelen gingen fors omhoog.
Omdat die kosten niet aan de klant konden worden doorberekend, kwamen de marges onder druk te staan. De oorlog in Oekraïne verergerde de problemen.

Onrust op werkvloer

Volgens de vorige eigenaar had de negatieve tendens zich vanaf medio 2020 ingezet. Waren er op dat moment nog veertig werknemers, na een interne reorganisatie liep dit aantal fors terug. Er ontstond onrust op de werkvloer, het ziekteverzuim liep op en personeelsleden vertrokken naar concurrerende bedrijven of gingen als zzp'er voor zichzelf aan de slag.
Op het moment dat het faillissement werd uitgesproken, telde het bedrijf nog maar achttien medewerkers, zo tekent curator Aarnink in zijn eerste faillissementsverslag op.

Geen uitweg

Vanwege de verder oplopende schuldenlast, zag de vorige eigenaar geen andere uitweg dan zelf het faillissement aan te vragen. Uit het faillissementsverslag blijkt dat er sprake was van een goedgevulde orderportefeuille met een waarde van bijna twee miljoen euro. Nadat de curator in gesprek ging met meerdere overnamekandidaten is de Solar Group Twente recent overgegaan in andere handen.

Boze klanten

Nadat het bedrijf op de fles ging, leidde dat tot boze reacties van klanten, die zeggen gedupeerd te zijn. Nadat ze een aanbetaling hadden gedaan, hebben ze geen zonnepanelen gekregen omdat inmiddels het faillissement was aangevraagd.
Curator Aarnink laat weten dat het onderzoek naar de achtergronden van het bankroet feitelijk nog moet beginnen: "Het faillissement is nog maar net begin juli uitgesproken. Alles was nu vooral op een doorstart gericht. Dat is gelukt. Klanten die een offerte hebben, moeten zelf bepalen of ze met de nieuwe eigenaar in zee willen. Klanten die al een aanbetaling hebben gedaan, kunnen zich als crediteur bij mij melden." Onduidelijk is om hoeveel gedupeerde klanten het gaat.

Orders analyseren

Volgens interim-directeur Oogink worden momenteel de orders geanalyseerd: "We hebben te maken met stijgende prijzen. We gaan onder meer bekijken of we offertes moeten aanpassen. En dan is het aan de klanten zelf of ze daarvan gebruik willen maken."
Vier van de achttien werknemers gaan straks bij Zolarius aan de slag. "Het is een lastige tijd om technisch geschoold personeel te vinden, maar we hopen straks met tien mensen aan de slag te kunnen. Met de duidelijke ambitie om in de nabije toekomst door te groeien."

Schuldenlast

De Solar Group Twente heeft bijna 3,5 ton aan schulden aan 39 crediteuren, onder wie leveranciers van materialen. De fiscus en het UWV hebben zich volgens het faillissementsverslag nog niet bij de curator gemeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.