nieuws

Paasgebruiken Ootmarsum officieel cultureel erfgoed

Vanmiddag hebben gedeputeerde Hester Maij en burgemeester Roel Cazemier van Dinkelland de schildjes en certificaten die horen bij de erkenning van de Ootmarsumse Paasgebruiken in ontvangst genomen.
In 2014 hebben de Paasgebruiken van de poaskearls en de rondgang van de Nachtwacht in Ootmarsum een plaats gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De overhandiging van de bijbehorende schildjes vond plaats in restaurant Van der Maas. Daarbij was ook de directeur van de het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed aanwezig. Volgens haar zijn de Ootmarsumse paasgebruiken uniek in Nederland.
De poaskearls zijn acht jonge vrijgezelle mannen die een rondgang door Ootmarsum maken. Ze zijn gekleed in een lange beige regenjas en zwarte hoed. Op Eerste Paasdag maken ze al zingend een rondgang om de kerk, het zogenaamde vlöggeln. De nachtwacht maakt op nieuwjaarsdag een wandeling van een uur door het centrum van Ootmarsum.
Overijssel is rijkelijk vertegenwoordigd op de lijst met Immaterieel Cultureel Erfgoed. Reden voor gedeputeerde Maij om alle provinciale traditie te belonen met een waarderingssubsidie van 5.000 euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.