Nieuws

Lucas (15) stunt op zijn wake-board op weg naar het NK

Lucas ter Weele traint voor NK wake-boarden
Lucas ter Weele traint voor NK wake-boarden © RTV Oost\Chantal Everaardt
Alsof het hem totaal geen moeite kost scheert Lucas ter Weele over het water van het Rutbeek, vliegt hij tollend door de lucht, stuntend en soepel neerkomend op zijn wake-board. De viervoudig Nederlands Kampioen (onder de 18 jaar) traint elke dag in het Enschedese water.
Bij Waterski Twente ligt een mooie baan waar Lucas traint, chilt met zijn vrienden, maar zeker ook serieus bezig is met zijn sport. Het is een spectaculaire watersport legt Lucas uit. "Wake-boarden kan je misschien het beste vergelijken met kitesurfen, op een bredere plank wordt je voortgetrokken op een baan met automatische touwen, of met een boot. Je neemt obstakels in het water en doet daarnaast allerlei sprongen en stunts in de lucht."
Het geheim om zo goed te worden als Lucas? "Goede trucs leren, hard trainen en... goed neerkomen." En in het geval van Lucas, talent. Want als je even toekijkt hoe hij over het water vliegt ziet het er heel spectaculair uit.
Lucas traint voor het NK wake-boarden
Lucas is eigenlijk bij toeval begonnen met wake-boarden. "Mijn ouders gingen met ons gezin een keer het waterskiën hier op de baan uitproberen, ik was toen een jaar of 9. Al snel bleek dat de twee latten mij makkelijk afging en ik zag allerlei mensen door de lucht vliegen en stunts uithalen op een breed bord en dacht 'dat wil ik ook' dus ik stapte op een wake-board." Dat ging zo goed dat hij direct verknocht was.
In een paar jaar tijd is het jonge talent vier keer Nederlands Kampioen geworden en misschien lukt het hem volgende maand wel voor een vijfde keer.
De sport geeft hem een kick, het gevoel van vrij te zijn, creatief en sportief bezig zijn. Nieuwe trucs leert hij zichzelf aan, met de groep vrienden waar hij mee traint, soms zien ze wat op social media voorbij komen en proberen het uit. "Prof worden is met wake-boarden wel lastig, maar ik blijf dit doen. Daarnaast wil ik fysiotherapeut worden."
In het weekend van 10 en 11 september wordt duidelijk of Lucas opnieuw Nederlands Kampioen wordt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.