Nieuws

Remkes heeft 'scherper beeld van waar partijen staan' na gesprek met natuurorganisaties

Johan Remkes
Johan Remkes © ANP
Het gesprek met natuurorganisaties over het stikstofbeleid maandag was "een zinvolle exercitie", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Volgens hem was het overleg in het provinciehuis in Den Bosch bedoeld "om wat scherper ingekleurd te krijgen waar alle partijen in dit debat precies staan". Het is de tweede bijeenkomst die Remkes leidde.
Ruim een week geleden sprak hij met landbouworganisaties. Na afloop zei Remkes toen dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. "Wat vandaag over tafel ging, was dat er in de ogen van een groot deel van de gespreksdeelnemers sprake is van een natuurcrisis, waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie", zegt Remkes.

Luchtvaart en industrie

Volgens de bemiddelaar benadrukten de deelnemers ook dat het niet alleen gaat om stikstof, maar dat er meer problemen zijn. "We moeten in Nederland niet de fout maken om boeren nu aanzienlijke investeringen te laten plegen voor de oplossing van het stikstofprobleem als ze misschien over een jaar of vier, vijf weer met heel andere opgaven geconfronteerd worden."
De natuurorganisaties willen daarom dat het kabinet zo snel mogelijk naar "de mobiliteitssector, inclusief de luchtvaart en naar de industrie kijkt", vatte Remkes samen. Ook Schiphol en fabrieken zouden moeten inleveren.
Klimaatminister Rob Jetten zei na afloop: "We hebben het over de integrale aanpak gehad. We willen ervoor zorgen dat we nu in één keer alle klimaat- en milieuproblemen proberen aan te pakken. De milieuorganisaties hebben goede richtlijnen gegeven en drukten ons op het hart om ook naar industrie en luchtvaart te kijken. Dat deden we natuurlijk al."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.