Nieuws

Ruim 100 mensen aangehouden voor boerenprotestacties in de afgelopen weken

Boeren blokkeren snelwegen met bergen zand en afval (foto ter illustratie)
Boeren blokkeren snelwegen met bergen zand en afval (foto ter illustratie) © News United / Dennis Nengerman
De afgelopen weken zijn in het hele land ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten. Dat meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.
Het aantal bekeuringen rond snelwegen is sinds eind juni opvallend sterk gestegen. Rond die tijd begonnen de protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid. Het aantal bekeuringen voor langzaam rijdende motorvoertuigen op de snelweg nam in de afgelopen weken flink toe: van zeven keer per week begin juni, tot 115 keer in de zeven actieweken, een gemiddelde van zestien per week.

700 Verkeersboetes

In totaal schreven agenten de afgelopen weken zevenhonderd verkeersboetes uit voor overtredingen die aan de boerenprotesten zijn te relateren. Zo zijn aanzienlijk meer boetes uitgedeeld voor rijden over de snelweg met trage motorvoertuigen (186 keer) en stilstaan op de rijbaan (in totaal 212 boetes).
Nationaal commandant Willem Woelders over de grote hoeveelheid bekeuringen: "Dit is zeker een fors aantal. En het gaat om volwassen bedragen."
Bekeuringen schrijven is geen doelstelling op zich
Nationaal commandant Willem Woelders
Bij de geregistreerde aanhoudingen rond de boerenprotesten ging het meestal om openlijke geweldpleging tegen personen of goederen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn enkele verdachten aangehouden wegens poging tot doodslag of moord.

Meeste verdachten onder de 30

De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar. Van de honderd is ongeveer een kwart buiten heterdaad aangehouden, dus niet ter plekke maar pas later. Woelders: "Dat verdachten rondom boerenprotesten niet direct worden aangehouden, wil dus zeker niet zeggen dat zij vrijuit gaan. Gaan mensen over grenzen, dan treden wij op. Ter plaatse of achteraf, via klassiek recherchewerk achterhalen we vaak alsnog wie het zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.