Nieuws

Grote brand in meerdere panden in centrum van Deventer onder controle, twee gewonden

In het centrum van Deventer is vannacht een grote brand uitgebroken. De brand ontstond kort na vier uur in een woning boven de leegstaande winkel van Foto Hekkert aan de Brink en is daarna overgeslagen naar het pand van Kaashandel De Brink. Er zijn voor zover bekend twee mensen gewond geraakt.
De brandweer schaalde op naar zeer grote brand. Volgens de politie wonen er arbeidsmigranten in het pand. In het pand waar de brand uitbrak, zijn twee mensen gewond geraakt.
Een persoon is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, de ander ter controle. Eén van de slachtoffers is vervolgens naar het brandwondencentrum gebracht.
De gevolgen van de brand zijn van bovenaf goed te zien
De gevolgen van de brand zijn van bovenaf goed te zien © Rens Hulman / News United

Omwonenden gewaarschuwd

De bewoners van de andere woningen zijn gewaarschuwd en worden opgevangen in Hotel Royal. Hoeveel mensen dat zijn, is niet bekend. Ook is niet bekend of andere mensen gewond raakten. Een van de opgevangen buurtbewoners zag ineens metershoge vlammen. "Ik heb het ook op film staan, niet normaal. Je schrikt je helemaal wezenloos. Echt gigantisch."
Omwonenden reageren op de brand in de binnenstad van Deventer

Brand meester

De brand ging gepaard met veel rookontwikkeling. De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten bij rookoverlast. Momenteel inspecteert de brandweer de panden vanaf een hoogwerker en met camera's, de vlammenzee is geblust. Vlak voor 07.00 uur kwam het sein 'brand meester'.

Water uit de IJssel

Het blussen gebeurde met water uit de IJssel. De Wellekade was daarom afgesloten voor verkeer. Om 09.00 uur werd de weg weer vrijgegeven, nadat het groot watertransport was opgeruimd.
De brandslang naar de IJssel voor watertoevoer
De brandslang naar de IJssel voor watertoevoer © RTV Oost / Bart Kieft

'Heel gevaarlijk scenario'

Locoburgemeester Thomas Walder werd 's nachts wakker gebeld. "Brand in de binnenstad, dat is een heel gevaarlijk scenario, het zijn gebeurtenissen waar je voor vreest. Met de oude panden en het vele hout is dat altijd risicovol, ik ben blij dat het 'beperkt' is gebleven tot deze panden."
Locoburgemeester Thomas Walder over brand Deventer: 'Heel gevaarlijk scenario'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.