Nieuws

Waterschap Vechtstromen onderzoekt damwand langs Zwolsekanaal

De damwand tussen de kleine puntbrug (in de verte) en de spoorwegovergang wordt geïnspecteerd.
De damwand tussen de kleine puntbrug (in de verte) en de spoorwegovergang wordt geïnspecteerd. © RTV Oost
Waterschap Vechtstromen inspecteert op korte termijn een deel van de damwand in het Zwolsekanaal om te bepalen hoe de onderhoudssituatie is. Aanleiding is de verzakking van een bankje dat langs het water staat en waarbij zand onder de tegels lijkt weggespoeld.
Het was de PVV Twenterand die eind juni vragen stelde over de verzakking van het bankje, nadat de politieke partij foto's ervan had ontvangen van een bezorgde inwoner. Ook de gemeente Twenterand werd op de hoogte gebracht en zette het bankje af met een waarschuwingslint. Het Zwolsekanaal is een zijtak van het veelbesproken probleemkanaal Almelo-De Haandrik.

Plaat achter damwand

Uit de beantwoording van de gemeente blijkt nu dat het waterschap de situatie bij het bankje langs het Zwolsekanaal heeft aangepakt door een plaat achter de damwand te plaatsen. "Het waterschap gaat op korte termijn een inspectie doen van de gehele damwand tussen de Kleine Puntbrug en de spoorbrug om de onderhoudssituatie te bepalen", schrijft Twenterand verder.
Huizen aan het Zwolsekanaal raken volgens de PVV Twenterand beschadigd door verzakkingen. Ook zien omwonenden de grond waarop hun huizen staan snel dalen. Een van die omwonenden is fractievoorzitter Erik Veltmeijer. Ruim vier jaar geleden zag hij de eerste scheuren en kieren ontstaan. Sindsdien proberen omwonenden - verzameld in de groep Gedupeerden Zwolsekanaal - de oorzaak van de dalende bodem te achterhalen. Tot nu toe zonder succes.
De gemeente Twenterand ziet geen verband tussen de schade aan de huizen en de verzakking van het bankje. "Het wegspoelen van het zand is een rechtstreeks gevolg van de slechte onderhoudstoestand van de damwand ter plaatse. Dat is nu opgelost. Er is ons slechts één melding bekend van schade aan een woning langs het Zwolsekanaal. De betreffende bewoner (Erik Veltmeijer, red.) heeft zelf contact opgenomen met het waterschap."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.